Steenuil
Menno Hornman, Sovon Vogelonderzoek Nederland

Steenuilen beleven opmerkelijk broedseizoen

Sovon Vogelonderzoek Nederland
6-SEP-2013 - Steenuilen begonnen dit jaar in heel Nederland vaak een week tot tien dagen later dan normaal met het leggen van hun eieren. Ook was de grootte van de legsels gemiddeld kleiner dan andere jaren. Dat heeft in een aantal gebieden geleid tot mislukte nesten, maar in andere gebieden heeft de steenuil juist een prima broedsucces gehad, maakt STONE bekend.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Steenuilen begonnen dit jaar in heel Nederland vaak een week tot tien dagen later dan normaal met het leggen van hun eieren. Ook was de grootte van de legsels gemiddeld kleiner dan andere jaren. Dat heeft in een aantal gebieden geleid tot mislukte nesten, maar in andere gebieden heeft de steenuil juist een prima broedsucces gehad, maakt STONE bekend.

STONE (Steenuilenoverleg Nederland) meldt dat overal in Nederland de uilen dit jaar laat met de eileg begonnen, vaak een week tot tien dagen later dan normaal. De gemiddelde legselgrootte (3,5 eieren per legsel) was in de meeste regio’s aanmerkelijk kleiner dan andere jaren. Verder komen uit het hele land meldingen dat opvallend veel vaste nestplekken dit voorjaar niet bezet waren. Mogelijk hangt dat samen met grotere sterfte onder de volwassen uilen in de winter. Opmerkelijk was in ieder geval wel dat de steenuilvrouwen over het algemeen betrekkelijk licht van gewicht waren. Een aanwijzing dat de winter zijn tol heeft geëist?

Steenuil (foto: Menno Hornman)

Dat heeft in een aantal regio’s tot mislukte nesten geleid. Uit Brabant bijvoorbeeld wordt melding gemaakt van weinig muizen, veel smerige nesten en daarmee samenhangend een slechtere conditie van de jongen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een groot aandeel regenwormen op het menu, kenmerkend voor een slechte voedselsituatie (muizenschaarste). Niettemin worden uit diverse regio’s goede broedsuccessen gemeld. Ondanks de kleinere legsels vlogen er per nest relatief veel jongen uit en verkeerden ze in prima conditie. In die gebieden waren in de nesten vaak stapels muizen op voorraad.

Al met al een interessant jaar! Op de STONE-website meer informatie en een gedetailleerd overzicht van de resultaten uit diverse regio’s.
Bekijk de STONE-nieuwsbrief voor meer steenuilen-nieuws.

Overgenomen door Sovon met toestemming van STONE
Foto: Menno Hornman, Sovon Vogelonderzoek Nederland