Batumi Raptor Count

Batumi Raptor Count ambieert BirdLife-partnership

19-AUG-2013 - In 2008 startte een groep Belgische jongeren de Batumi Raptor Count, een project dat al verschillende keren op Nederlandse steun kon rekenen. Batumi is een plaatsje aan de Zwarte Zeekust waar zich elk najaar enorme aantallen trekkende roofvogels verzamelen, een vogelparadijs dus. De initiatiefnemers wilden dit fenomeen met dit project cijfermatig in kaart brengen. Batumi was volledig onbekend, maar de Belgen plaatsten het met de Batumi Raptor Count (BRC) als een vette stip op de vogelkaart. De tellingen, die aanvankelijk vooral door Belgen en Nederlanders werden uitgevoerd, trekken ondertussen zelfs brede internationale aandacht. Geen wonder: jaarlijks worden hier tot één miljoen roofvogels gespot. Georgië, een bergachtig land in de Kaukasus, heeft met zijn ongekende natuurrijkdom nog veel meer te bieden, en de BRC heeft dan ook uitbreidingsplannen in het land.

Bericht uitgegeven door Birdlife (België) op [publicatiedatum]

In 2008 startte een groep Belgische jongeren de Batumi Raptor Count, een project dat al verschillende keren op Nederlandse steun kon rekenen. Batumi is een plaatsje aan de Zwarte Zeekust waar zich elk najaar enorme aantallen trekkende roofvogels verzamelen, een vogelparadijs dus. De initiatiefnemers wilden dit fenomeen met dit project cijfermatig in kaart brengen. Batumi was volledig onbekend, maar de Belgen plaatsten het met de Batumi Raptor Count (BRC) als een vette stip op de vogelkaart. De tellingen, die aanvankelijk vooral door Belgen en Nederlanders werden uitgevoerd, trekken ondertussen zelfs brede internationale aandacht. Geen wonder: jaarlijks worden hier tot één miljoen roofvogels gespot. Georgië, een bergachtig land in de Kaukasus, heeft met zijn ongekende natuurrijkdom nog veel meer te bieden, en de BRC heeft dan ook uitbreidingsplannen in het land.

In korte tijd groeide de Batumi Raptor Count (BRC) uit tot het belangrijkste natuurbehoudsinitiatief in de regio. Met steun van onder andere het Prins Bernhard Natuurfonds en Natuurmonumenten werden een aantal omvangrijke programma’s opgezet, met als voornaamste doel de illegale jacht op roofvogels in te dijken. Dit deed de groep door educatieve activiteiten te organiseren voor schoolkinderen, door guesthouses voor ecotoeristen in te richten en ze te promoten bij lokale families, en door lokale jongeren op te leiden en ze te betrekken bij het project. In 2013 wordt BRC voor de derde maal door Nederlandse fondsen gesterkt, deze keer in de vorm van 2000 euro voor een roofvogelkamp voor Georgische jongeren uit het IJsvogelfonds, een samenwerking van Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij.

Het educatieve aspect slaat zeer goed aan bij de lokale jeugd (foto: Batumi Raptor Count)
Dit jaar breien de initiatiefnemers daar een heel nieuw en ambitieus hoofdstuk aan. Na twee jaar te hebben samengewerkt versmelt de BRC met het Georgian Centre for the Conservation of Wildlife (GCCW). De nieuwe organisatie, Bird Conservation Georgia, is uiteraard bereid om het officiële BirdLife partnership voor Georgië over te nemen. De procedure hiertoe is reeds opgestart.

Bird Conservation Georgia opent kantoor in Batumi
Deze nieuwe samenwerking, en de kansen die ze biedt om de Georgische maatschappij op een nog breder niveau te bereiken, vraagt uiteraard om een grotere professionalisering van de organisatie. Een belangrijke stap daarin is het openen van een kantoor in Batumi en het in dienst nemen van een regionale programmamanager.

Het kantoor staat in voor:
• de ondersteuning van projecten van Bird Conservation Georgia in de regio
• de coördinatie van de lokale vrijwilligerswerking
• het onthaal van bezoekers en het verstrekken van informatie over natuurbehoud
• het promoten van lidmaatschappen
• de verkoop van publicaties en biologisch geproduceerde streekproducten

Vanaf 17 augustus is het weer alle hens aan dek op de telposten (foto: Batumi Raptor Count)

Steun is welkom
“Dit is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de organisatie, maar het is wel vrij kostelijk”, aldus de BRC. “We schatten dat een initieel bedrag van € 3000 vereist is, waarna de maandelijkse kosten ongeveer € 1700 zullen bedragen. We hebben gelukkig goede garanties om dit kantoor op termijn rendabel te maken. Dit komt door de combinatie van eigen en projectinkomsten uit verkoop en ecotoerisme”.

Ook nu het seizoen sinds 17 augustus officieel van start is gegaan, blijft de zoektocht naar financiële slagkracht een eerste prioriteit waar de Batumi Raptor Count aan werkt. Personen of bedrijven die de projecten in Batumi wensen te steunen, verwijzen we graag door naar de website. De telposten draaien ondertussen weer op volle toeren. Het aantal kandidaturen reflecteert weer pure motivatie, ook vanuit Nederland. Hoeveel keer de (door SOVON Vogelonderzoek Nederland gedoneerde) tellertjes nu weer zullen klikken, kun je dagelijks online volgen.

Tekst: Brecht Verhelst, BirdLife
Foto's: Batumi Raptor Count