Epr vlinder

Recordaantal eikenprocessievlinders in Drenthe

De Natuurkalender
8-SEP-2013 - In feromoonvallen in Drenthe is een recordaantal eikenprocessievlinders gevangen. Met bijna 15.000 vlinders ruim twee keer zoveel als vorig jaar, terwijl het aantal vallen juist lager was en de tellingen nog niet klaar zijn: de derde ronde moet nog beginnen. Gemiddeld vlogen er dit jaar bijna 12 vlinders in één val; vorig jaar waren dit er nog geen vijf. Door het droge weer van de afgelopen tijd vliegen de vlinders erg goed en extra ver. De soort kan zich dus goed verspreiden, waardoor hij naar verwachting volgend jaar op nog meer plekken zal opduiken. Eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman verwacht dan ook nieuwe locaties met rupsenoverlast volgend jaar.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

In feromoonvallen in Drenthe is een recordaantal eikenprocessievlinders gevangen. Met bijna 15.000 vlinders ruim twee keer zoveel als vorig jaar, terwijl het aantal vallen juist lager was en de tellingen nog niet klaar zijn: de derde ronde moet nog beginnen. Gemiddeld vlogen er dit jaar bijna 12 vlinders in één val; vorig jaar waren dit er nog geen vijf. Door het droge weer van de afgelopen tijd vliegen de vlinders erg goed en extra ver. De soort kan zich dus goed verspreiden, waardoor hij naar verwachting volgend jaar op nog meer plekken zal opduiken. Eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman verwacht dan ook nieuwe locaties met rupsenoverlast volgend jaar.

Eikenprocessievlinder (foto: Silvia Hellingman)Op verschillende plekken in de noordelijke provincies worden sinds 2008 ieder jaar met feromoonvallen eikenprocessievlinders gevangen om de aantalsontwikkeling en verspreiding van de soort goed in de gaten te kunnen houden. In Drenthe werden dit jaar bijna 15.000 vlinders gevangen; vorig jaar waren dit er ruim 7.000. Ook in Steenwijkerland (OV) vlogen dit jaar meer dan twee keer zoveel vlinders in de val als vorig jaar. In Groningen, Friesland en de Noordoostpolder (FL) waren de aantallen vergelijkbaar met vorig jaar.

De verdubbeling van het aantal vlinders in Drenthe is verrassend. Eerder deze zomer werden al twee keer zoveel nesten verwijderd als vorig jaar. Ook was het aantal uitgezette feromoonvallen kleiner. Dit jaar 1250 tegen 1530 vorig jaar. En bovendien zijn de vlindertellingen nog niet klaar. Er vlogen veel meer vlinders in één val: dit jaar tot nu toe gemiddeld twaalf en vorig jaar vijf.

Eikenprocessievlinders in feromoonval (foto: Silvia Hellingman)

De eikenprocessierupsen hebben een deel van de zomer in zogenaamde ‘nesten’ doorgebracht om zich te verpoppen. Afgelopen weken vlogen ze massaal uit om zich voort te planten. Doordat het tijdens hun vluchtperiode nauwelijks regende, Turflijstje gevangen vlinders (foto: Silvia Hellingman)waren de omstandigheden uitstekend om zich goed te verspreiden. Hierdoor vlogen de vlinders extra ver en zijn er op veel plekken vlinders aangetroffen, ook op plekken waar geen nesten gevonden waren.

Eerste rupsen in Assen
Dit jaar werden er voor het eerst eikenprocessierupsen gevonden in de Drentse hoofdstad Assen. De vlinders werden hier al wel een aantal jaar aangetroffen. Door de grote aantallen vlinders en de goede vliegomstandigheden van dit moment verwacht eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman dat er ook volgend jaar op nieuwe locaties overlast door eikenprocessierupsen zal optreden.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender; Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies
Foto’s: Silvia Hellingman