Merel neemt bad

Geef vogels extra water tijdens warme dagen

Vogelbescherming Nederland
22-JUL-2014 - We hebben weer een paar warme dagen voor de boeg. Vogels hebben dan, net als wij, extra vocht nodig. Ze drinken meer water én ze badderen erin om af te koelen. Help de vogels en zet een schaal met water in uw tuin!

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

We hebben weer een paar warme dagen voor de boeg. Vogels hebben dan, net als wij, extra vocht nodig. Ze drinken meer water én ze badderen erin om af te koelen. Help de vogels en zet een schaal met water in uw tuin!

Vogels moeten met warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Tijdens hete zomers wordt (schoon) water echter steeds schaarser; er zijn niet genoeg plassen en poeltjes om in te badderen of dauwdruppels om van te drinken. Wie geen vijver in de tuin heeft kan prima helpen door een schaal met water neer te zetten.

Ondiepe schaal
Vogels zijn bang voor diep water, en drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een plas water. Neem daarom een schaal met lage zijkanten die in het midden niet dieper is dan vijf centimeter. Zoek een goede plek uit: plaats de schaal zo dat katten er niet bij kunnen. Ophangen of op een verhoging zetten is een goede oplossing. Zet de schaal het liefst in de buurt van struiken, zodat de vogels kunnen vluchten bij gevaar. Vogels zijn kwetsbaar als ze nat zijn. Ook belangrijk is het water dagelijks te verversen, zeker met deze warme dagen.

Pimpelmees op waterschaal (foto: Martin Hierck)

Schone veren van levensbelang
Vogels badderen niet alleen om af te koelen, maar ook om hun veren in een goede conditie te houden. Om de veren isolerend en droog te houden poetsen vogels zichzelf regelmatig. Die poetsbeurt begint met een bad. Ze maken hun veren op die manier vochtig; zo kan het vet, afkomstig van hun eigen vetklier, beter over het verenkleed worden verspreid. Het invetten maakt het verenpak waterafstotend, zorgt ervoor dat de isolerende eigenschappen behouden blijven en misschien wel het belangrijkste: dat ze kunnen vliegen.

Merel neemt een bad (foto: Martin Hierck)

Tuinvogeldeskundige Anna Kemp geeft in dit filmpje ‘wateradvies’

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Martin Hierck