Ridderzwam

Nieuwe soorten paddenstoelen voor de provincie Groningen

Nederlandse Mycologische Vereniging
7-NOV-2012 - Een week lang zoeken naar paddenstoelen in de provincie Groningen levert onverwachte ontdekkingen op. Tijdens de werkweek van de Nederlandse Mycologische Vereniging eind oktober is een aantal soorten aangetroffen die nog niet bekend waren in deze provincie. Een aantal van deze soorten zijn zelfs nieuw voor heel Nederland!

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Een week lang zoeken naar paddenstoelen in de provincie Groningen levert onverwachte ontdekkingen op. Tijdens de werkweek van de Nederlandse Mycologische Vereniging eind oktober is een aantal soorten aangetroffen die nog niet bekend waren in deze provincie. Een aantal van deze soorten zijn zelfs nieuw voor heel Nederland!

Een nog onbekende zijdetruffel (foto: Menno Boomsluiter)Eind oktober heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging tijdens haar werkweek tal van gebieden in de provincie Groningen bezocht op zoek naar paddenstoelen. Zo werden gebieden in het Lauwersmeer bezocht, maar ook landgoederen zoals de Coendersborg bij Nuis en Ekenstein bij Appingedam.

De provincie Groningen is voor veel paddenstoelenkenners een onbekend gebied en dit is ten onrechte, zo bleek. Tijdens de excursies werd een  aantal soorten aangetroffen die nog niet bekend waren voor de provincie. Er werden zelfs soorten paddenstoelen gevonden die nieuw bleken te zijn voor heel Nederland.

Een nieuwe ridderzwam voor Nederland (foto: Menno Boomsluiter)Zo werd bij landgoed Ekenstein bij Appingedam een klein wit zijdetruffeltje aangetroffen waar geen naam bij gevonden kon worden. Van de verschillende soorten zijdetruffels die in Nederland voorkomen, was er tot nu toe nog niet eerder één in Groningen gevonden. Zijdetruffels zijn overigens niet eetbaar voor mensen. Ook werd op een excursie een nieuwe Ridderzwam gevonden bij populieren die nog niet eerder uit Nederland was gemeld. Bijzonder, want het gaat hier om een paddenstoel waarvan de hoeden al gauw 15 centimeter in doorsnede zijn.

Bij paddenstoelen denken de meesten van u waarschijnlijk al gauw aan de zandgronden op de Veluwe of in Drenthe, maar er zijn ook veel bijzondere soorten die alleen in bossen op kleigrond worden gevonden. Dit is een grondsoort waar Groningen geen gebrek aan heeft. Niet alleen bossen, maar ook oude begraafplaatsenPapegaaizwammetje werden bezocht tijdens de excursie, omdat deze vaak bijzondere wasplaten herbergen, zoals het Papegaaizwammetje. Wasplaten zijn heel kleurrijke paddenstoelen van onbemeste graslanden.

De groep enthousiaste amateurmycologen die de werkweek organiseerde, verwacht in de komende jaren nog wel meer bijzondere vondsten te doen, omdat van veel terreinen nog maar weinig bekend is over de paddenstoelenflora.

Tekst en foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging