Steenmarter

Gratis Roofdierapp voor herkennen West-Europese roofdieren

ARK Rewilding Nederland
13-JUL-2014 - Nu de wilde kat af en toe gezien wordt in Nederland en je ook weer een otter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te kunnen herkennen. Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling de Roofdierapp ontwikkeld. Er was al een handzaam gidsje dat in de zak van een jas past en waterbestendig is, maar naast deze Roofdiergids is er nu dus ook deze gratis Roofdierapp die helpt bij het herkennen van alle West-Europese roofdieren.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Nu de wilde kat af en toe gezien wordt in Nederland en je ook weer een otter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te kunnen herkennen. Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling de Roofdierapp ontwikkeld. Er was al een handzaam gidsje dat in de zak van een jas past en waterbestendig is, maar naast deze Roofdiergids is er nu dus ook deze gratis Roofdierapp die helpt bij het herkennen van alle West-Europese roofdieren.

De app is bedoeld voor mensen die in hun hobby of werk wilde dieren (levend of dood) tegen kunnen komen: natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers, weg-inspecteurs en dergelijke. Met duidelijke tekeningen en korte teksten worden de belangrijkste kenmerken van elke soort behandeld. Ook zijn pootafdrukken en keutels afgebeeld. Verder bevat de app tips voor het nauwkeurig vastleggen van waarnemingen. Voor het verspreidingsonderzoek is dit van groot belang.

Roofdierapp met tekeningen van Jeroen Helmer (foto: Jeroen Helmer)

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn schuw, slim, krachtig, snel, speels en mooi, en ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Vroeger werden roofdieren te vuur en te zwaard bestreden. Sommige soorten werden bijna uitgeroeid. Maar de tijden zijn veranderd, de meeste roofdieren worden (althans in Nederland en Vlaanderen) niet meer vervolgd. Bescherming, herintroducties en natuurbeheer hebben hun effect. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer sterk uit.

Deze mobiele applicatie voor smartphones en tablets helpt bij de herkenning van alle West-Europese roofdieren. De nadruk ligt daarbij op de kenmerken die hen onderscheiden van soorten waarmee ze verward kunnen worden.

Pagina over de wilde kat in de Roofdiergids (foto: Jeroen Helmer)

Net als de Roofdiergids is de Roofdierapp geschreven door Jaap Mulder en geïllustreerd door Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling. De foto's zijn onder meer van Jelger Herder (Digital Nature).

De Roofdierapp is verkrijgbaar via:

De waterbestendige Roofdiergids is ook nog te bestellen voor 8 euro exclusief verzendkosten, via info@ark.eu.

Tekst: Karsten Reiniers, ARK
Foto's: Jeroen Helmer, ARK