Herken de Caribische natuur in slechts één klik met ObsIdentify

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Naturalis Biodiversity Center, Stichting Observation International
6-FEB-2023 - Heb je je ooit afgevraagd wat voor plant- of diersoorten je om je heen ziet? Een mooie hagedis, bloem of zeeschildpad? Dit kan je nu gemakkelijk controleren door een foto te maken met je smartphone en deze foto te uploaden naar de ObsIdentify-app voor identificatie. Geïnteresseerde inwoners en bezoekers in het Nederlands Caribisch gebied kunnen ObsIdentify nu gratis downloaden.

Rond de 3.000 Nederlands-Caribische dieren en planten zijn toegevoegd aan de automatische soortherkenningstool ObsIdentify, met behulp van gegevens van Observation.org, Dutch Caribbean Species Register en Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Met de app kunnen bewoners en bezoekers van de Nederlands Caribische eilanden meer leren over de diverse wilde flora en fauna, zowel op het land als in de zee. Deze bijgewerkte versie van ObsIdentify is tot stand gekomen in samenwerking met de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)Naturalis Biodiversity Center en Observation International en is gefinancierd door Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF).

Met ObsIdentify herken je de natuur in één klik!

Meertalig

Met de ObsIdentify-app kunnen gebruikers foto's van planten of dieren uploaden voor eenvoudige identificatie. ObsIdentify is beschikbaar in het Engels, Spaans, Nederlands, Frans en Duits, afhankelijk van de taalinstelling van je smartphone. Samen met lokale experts zijn er ook soortnamen beschikbaar gesteld in Papiamentu (Bonaire en Curaçao) en Papiamento (Aruba). Ook de website die bij de app hoort is beschikbaar in het Papiamentu en Papiamento. Gebruikers kunnen de app helpen verbeteren door (ontbrekende) lokale soortnamen te sturen naar research@DCNAnature.org.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Heb jij ObsIdentify al gedownload? (Bron: DCNA, Observation International, Naturalis Biodiversity Center)

Leuke tips

Met de ObsIdentify-app leer je niet alleen meer over de natuur, maar jouw foto's dragen ook bij aan natuurbehoud. Elke gemaakte foto draagt ​​bij aan een wereldwijde database om biologisch onderzoek en kennis over de natuur te verbeteren. Deze app is bedoeld voor foto's van inheemse planten en dieren. Upload dus geen foto's van jezelf, andere mensen, huisdieren of huis- en tuinplanten. De geüploade foto's helpen ook om de geautomatiseerde soortherkenningstool te trainen en verder te verbeteren. Zorg ervoor dat je een account aanmaakt en je waarnemingen opslaat.

Boost je ontdekkingsvaardigheden met leuke tips voor het vinden van nieuwe soorten. Daarnaast kan je badges verdienen en meedoen aan uitdagingen. Je kunt zelfs groepen maken met familie, vrienden of collega’s en zo geweldige foto's delen. Zorg ervoor dat je tijdens je ontdekkingen de natuur respecteert. Verstoor of beschadig de natuur niet en volg de regels en voorschriften voor natuurbehoud. Neem niks mee behalve foto's en laat alleen voetafdrukken achter. 

Leer de natuur om je heen kennen

Als je geïnteresseerd bent, kan je ObsIdentify gratis downloaden in de App Store of op Google Play. Houd de Facebookpagina's van Carmabi-Curaçao, Nature Foundation St. Maarten, la Réserve Naturelle de Saint-Martin, Fundacion Parke Nacional Aruba, STENAPA St Eustatius, Saba Conservation Foundation en Tera Barra Bonaire in de gaten voor diverse wandelingen waarin je de app kunt testen. Ga voor meer informatie over ObsIdentify naar Observation.org of kijk op DCNA’s Facebook of Instagram.

Je leert niet alleen zelf over de natuur, maar draagt ook bij aan natuurbehoud

 Tekst, foto's en film: DCNAObservation International, Naturalis Biodiversity Center