vogelaars

Waarnemingen-app voor Windows Phone gelanceerd

23-OKT-2014 - Op 18 oktober werd de derde officiële app voor waarnemingen.be gelanceerd: WinObs. Met de komst van WinObs is er nu voor al de belangrijkste besturingssystemen van smartphones een app om natuurwaarnemingen in te voeren: ObsMapp voor Android, iObs voor iPhone en WinObs voor Windows Phone.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Op 18 oktober werd de derde officiële app voor waarnemingen.be gelanceerd: WinObs. Met de komst van WinObs is er nu voor al de belangrijkste besturingssystemen van smartphones een app om natuurwaarnemingen in te voeren: ObsMapp voor Android, iObs voor iPhone en WinObs voor Windows Phone.

WinObs is een app voor gebruikers van een smartphone die draait op het besturingssysteem Windows Phone (bv. Nokia smartphones). Met de app kan je heel eenvoudig natuurwaarnemingen noteren in het veld en doorsturen naar de website www.waarnemingen.be. Met WinObs wordt het rijtje apps vervolledigd voor de belangrijkste besturingssystemen van smartphones. iObs voor iPhone verscheen dit voorjaar en Obsmapp (voor smartphones met Android) bestaat al enkele jaren. Gezien het marktaandeel van Android (84,6%), iOS (11,9) en Windows Phone (2,7) samen 99,2% bedraagt, kan nu zowat elke smartphonebezitter zijn natuurwaarnemingen rechtstreeks mobiel invoeren op waarnemingen.be.

Met de lancering van WinObs kan nu bijna elke smartphonegebruiker zijn waarnemingen mobiel ingeven (Foto: WinObs)

Ieder besturingssysteem heeft zijn eigen ontwikkelaar, en daardoor ook een eigen stijl. De verschillende apps zijn dan ook niet identiek: sommige functies zijn beschikbaar in de ene app en niet in de andere. Op de website waarnemingen.be vind je het laatste overzicht van de functionaliteiten van de verschillende apps (Keuzehulp Mobiel). WinObs en iObs zijn pas recent gelanceerd en er wordt nog volop aan gewerkt om de functies uit te breiden.

Waarom natuurwaarnemingen invoeren met smartphone?
Het moeilijkste aan natuurwaarnemingen was vroeger vooral om de locatie precies te omschrijven. Lange tijd werden hiervoor kilometerhokken gebruikt, maar daarbij ging veel detail van de waarneming verloren. Sinds de start van waarnemingen.be kan je ook precieze puntlocaties aanduiden op een luchtfoto. Nu er in de meeste smartphones een ingebouwde gps-ontvanger zit, kan de locatie nog veel preciezer worden opgeslagen, en dat automatisch, inclusief datum en tijd.

Invoeren met smartphone is niet alleen precies, maar ook eenvoudig en vooral veel sneller dan opschrijven in een notaboekje. Waar je vroeger per dag maximum 30 tot 50 losse waarnemingen de exacte locatie kon onthouden of noteren in een boekje, kan dat met een smartphone gemakkelijk oplopen tot 500 waarnemingen. Je hoeft niets te onthouden en het is nog preciezer ook.

In 2012 werd in België 10 % van de waarnemingen mobiel ingevoerd, maar in 2014 was dat al 26%. In Nederland wordt maar liefst 46% van de waarnemingen mobiel ingevoerd. Het aantal gebruikers is de laatste jaren min of meer stabiel gebleven, net als het aantal waarnemingen dat op de website zelf ingevoerd werd, maar het totaal aantal ingevoerde waarnemingen stijgt. Door mobiel in te voeren worden er dus meer waarnemingen ingevoerd, gewoon omdat het makkelijker en sneller gaat.

Waarnemingen ingeven was nog nooit zo makkelijk. Geen notitieboekje meer nodig, maar gewoon live op je smartphone ingeven wat je ziet (Foto: Martin Hierck)

Het belang van waarnemingen.be: de kracht van de massa
Waarom is het dan nodig om zoveel waarnemingen te verzamelen? Het belang van een steeds groeiend aantal waarnemingen ligt in de kracht van de massa. Hoe meer waarnemingen we verzamelen, hoe beter onze kennis wordt over de verspreiding en het voorkomen van dieren en planten.

Je natuurwaarnemingen invoeren op www.waarnemingen.be heeft niet alleen het voordeel dat je gemakkelijk opzoekingen kunt doen in je eigen waarnemingen, maar ook in die van anderen. Waarnemingen.be telt al meer dan 19.000 gebruikers (waarvan 7.000 gebruikers die jaarlijks iets invoeren). Doordat zij al hun natuurwaarnemingen samen brengen in waarnemingen.be is de grootste natuurdatabank van België ontstaan wat betreft recente verspreidingsgegevens. De databank bevat al meer dan 12 miljoen waarnemingen van 16.580 soorten. Dat is voor de waarnemer zelf interessant omdat je zo bijvoorbeeld kunt opzoeken waar je een bepaalde soort kunt gaan spotten of welke soorten in een bepaald gebied (bv jouw gemeente) al waargenomen zijn.
Alle statistieken in het systeem zijn gebaseerd op de meest recente gegevens.

Waarnemingen.be vormt dan ook een schat aan informatie die intussen voor tal van doelen wordt aangewend: natuurbehoud, natuurbeheer en natuurbeleid of zelfs voor bestrijding van invasieve exoten. De gegevens worden gebruikt door overheden, instituten, studiebureaus, universiteiten, (hoge)scholen, natuurverenigingen… om onder meer verspreidingskaarten op te stellen, trends te berekenen, Rode Lijsten op te stellen, te rapporteren over milieueffecten en bosbeheerplannen te maken.

De bijdrage die natuurwaarnemers leveren aan natuurbehoud door waarnemingen in te voeren, al dan niet met behulp van een smartphone, is van onschatbare waarde.

Meer info
Overzicht van de drie apps
• Met vragen en opmerkingen over WinObs kan je terecht op het forum

Auteur: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie
Foto’s: WinObs, Martin Hierck