grote huisspin - eenmalig gebruik

Grote huisspin zwaait de plak in je huis

16-OKT-2014 - “Zijn de huisspinnen groter geworden?” Die vraag heb je je wellicht ook al gesteld wanneer je een joekel van een huisspin achter je kast of onder je bed tegen kwam. Niets is echter wat het lijkt.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt [land] op [publicatiedatum]

“Zijn de huisspinnen groter geworden?” Die vraag heb je je wellicht ook al gesteld wanneer je een joekel van een huisspin achter je kast of onder je bed tegen kwam. Ook in de media gonst het al een poosje dat de huisspinnen dit jaar opvallend groter zijn dan de voorbije jaren. Vooral in stedelijke omgevingen zouden ze spontaan een fikse groeiboost hebben gekregen. Niets is echter wat het lijkt. De sluitende verklaring ligt namelijk in het succes van de grote zus onder de huisspinsoorten: de Grote huisspin.

De perceptie dat de huisspinnen dit jaar groter zijn dan vorige jaren berust op het feit dat onze grootste huisspinsoort, de Grote huisspin, dit jaar vaker wordt waargenomen dan de andere, kleinere huisspinsoorten. Zo zien we dat de soort in Antwerpen alvast de meest algemene huisspinsoort is geworden ten koste van De Gewone huisspin en de Grijze huisspin.

De Grote huisspin gedijde oorspronkelijk vaker in meer zuidelijke oorden, maar dankzij het zachte winterweer van dit jaar is de soort erin geslaagd om in grotere aantallen te overleven. Aangezien de Grote huisspin de voorkeur geeft aan warmere omgevingen, hoeft dan ook niet te verbazen dat de uit de kluiten gewassen huisspinsoort het extra goed doet in steden, die doorgaans warmer zijn dan landelijke omgevingen.

Huisspinnen zijn niet groter dan de vorige jaren, je krijgt enkel vaker de Grote huisspin (foto) te zien in plaats van de Gewone of Grijze huisspin (Foto: Shutterstock)

De mannetjes van de Grote huisspin zijn echte kleppers. Ze beschikken over enorme poten die tot zeven centimeter lang kunnen worden, wat een behoorlijk indrukwekkend zicht kan opleveren. De vrouwtjes hebben een groter achterlijf en hoeven wanneer ze volwassen zijn nauwelijks onder te doen voor de mannetjes op vlak van indrukwekkendheid.

Net als de Grijze en de Gewone huisspin behoort de Grote huisspin tot de familie van de trechterspinnen. Die naam verwijst naar de wijze waarop ze hun web construeren. Ze weven hun web namelijk in een hoek, waar zich ook de trechtervormige schuilplaats van de spin bevindt. Die is open aan de onderkant, zodat de spin in geval van nood via die route kan ontsnappen. De huisspin weeft een zogenaamd matweb. Matwebben zijn horizontaal gesponnen, matachtige constructies die geen kleefdraden bevatten.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het niet zo dat spinnen in de herfst naar binnen komen om de kou te ontvluchten. In de herfst worden de mannetjes van de huisspinnen volwassen. Ze verlaten dan hun matweb om op zoek te gaan naar een volwassen vrouwtje. Het gebeurt dan wel eens dat zo'n mannetje vanuit het tuinhuisje het keldergat inloopt, maar het komt even vaak voor dat het mannetje dat je door de huiskamer ziet lopen, al zijn hele leven in je huis heeft doorgebracht. Hij had dan bijvoorbeeld zijn web in de kelder of de garage. De mannetjes worden aangetrokken door geurstoffen die de vrouwtjes verspreiden. Daarnaast is het ook een mythe dat spinnen via de afvoer in het bad belanden. Meestal gaat het om een volwassen mannetje dat tijdens zijn nachtelijke zoektocht naar een partner op ongelukkige wijze in de kuip terecht is gekomen en er niet kan uitklauteren door de gladde wanden.

Ben jij benieuwd naar de spinnen die in jouw huis leven? Samen met Arabel kan je in je eigen huis op zoek naar spinnen. Ze vragen je om een jaar lang te noteren welke spinnen je in huis waarneemt. Voor materiaal en hulp bij determinaties kan je bij hen terecht. Meer informatie vind je op de website van Arabel.

Tekst: Koen Van Keer, Ben Dewitte, Natuurpunt
Foto’s: Shutterstock