Jonge gewone zeehond met melkbaard

Geboorteseizoen zeehonden van start

Ecomare
4-JUN-2015 - De eerste pups zijn gezien in de Waddenzee! Eén van de eerste geboortes is zelfs op film vastgelegd. Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden is begonnen. Deze zeehondensoort krijgt hun jongen in de zomer. De pups worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. De jongen blijven iets meer dan 3 weken bij hun moeder. Ze drinken melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien de jonge zeehonden van rond 10 kilo tot 24 kilo.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

De eerste pups zijn gezien in de Waddenzee! Eén van de eerste geboortes is zelfs op film vastgelegd. Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden is begonnen. Deze zeehondensoort krijgt hun jongen in de zomer. De pups worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. De jongen blijven iets meer dan 3 weken bij hun moeder. Ze drinken melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien de jonge zeehonden van rond 10 kilo tot 24 kilo.

Melk
De jonge zeehonden groeien zo hard omdat de melk erg voedzaam is. Zeehondenmelk heeft een vetgehalte van 45%. Zo bouwen de pups in korte tijd een dikke vetlaag op. Die hebben ze ook wel nodig. Na de zoogtijd laat de moeder haar jong namelijk alleen en moet het zichzelf redden. Vanaf dan moeten de pups hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en ook pas dan leren ze zichzelf vis vangen en eten. Zo leren ze, soms met horten en stoten, voor zichzelf te zorgen. Een beetje reserve kunnen ze dan goed gebruiken.

Zeehondenpups drinken melk wanneer ze aan land kunnen (foto: Salko de Wolf)

Laagwater
In deze tijd van het jaar zijn de wadplaten daarom extra belangrijk voor de zeehonden. Wanneer het laagwater is liggen de moeders er met hun jongen om ze te kunnen laten drinken. Rust is dan van groot belang. Wanneer zeehonden verstoord worden op het land, vluchten ze, of durven ze niet op het droge te komen. Dit betekent dat de jonge zeehond veel minder kan drinken en soms pas 12 uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans heeft.

Rust
Tijdens de zoogperiode van zeehonden zijn daarom een aantal zandplaten gesloten voor recreatie. Maar de zeehonden weten natuurlijk niet welke gebieden gesloten zijn en de pups kunnen overal heen zwemmen. Dus: Voor wie binnenkort op het wad komt: gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, nu extra privacy en ruimte, zodat de pups op de zandplaten in alle rust bij hun moeder kunnen drinken.

Rust is belangrijk voor jonge zeehonden, gun ze daarom hun privacy (foto: Salko de Wolf)

Meer weten?
Lees meer over gewone zeehonden in de digitale encyclopedie van Ecomare. Het filmpje van de geboorte is te zien op de Facebook-pagina van zeehondencrèche Pieterburen. Zij bestuderen in de Dollard het gedrag van zeehonden met hun pups.

Tekst: Ecomare
Foto's: Salko de Wolf