Het is raak bij de bosuil!

Vogelbescherming Nederland
17-MRT-2015 - Een maand na de opening van de webcams bij Beleef de Lente is het eindelijk zo ver: de bosuil legt haar eerste ei! Nadat het er lang naar uitzag dat het bosuilenpaartje niet meer aan broeden toe kwam, kregen ze afgelopen week toch de smaak te pakken.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Een maand na de opening van de webcams bij Beleef de Lente is het eindelijk zo ver: de bosuil legt haar eerste ei! Nadat het er lang naar uitzag dat het bosuilenpaartje niet meer aan broeden toe kwam, kregen ze afgelopen week toch de smaak te pakken.

Bosuilen blijven mysterieus. Waar je bij andere vogelsoorten redelijk kunt voorspellen wanneer het eerste ei gelegd wordt, is er bij de bosuil geen pijl op te trekken. Bosuilen rekenen we tot de vroege broeders, er zijn in het verleden zelfs nesten in het begin van december gevonden. Ook dit jaar was er al een nest met eieren bekend voor de kerst.

Bosuil met ei (foto: Vogelbescherming Nederland)
Verschillende leeftijden
Eieren in januari of februari vormen bij bosuilen geen uitzondering, maar over het algemeen zitten de meeste bosuilen in maart op de eieren. Wat dat betreft is het paartje bij Beleef de Lente geen uitzondering.

Direct bij het eerste ei begint de bosuil met broeden, daardoor verschillen de jongen qua leeftijd. Na 28 tot 29 dagen komen de eieren uit. We kunnen het eerste jong dus verwachten op maandag 13 of dinsdag 14 april.

Bosuil Beleef de Lente (foto: Vogelbescherming)
Vlieg- en jachtles
Na nog eens 30 dagen verlaten de jongen het nest. Ze kunnen dan alleen nog wat fladderen, maar met hun scherpe klauwen kunnen ze goed klimmen. Vallen ze uit een boom, dan is dat meestal geen probleem. Ze zoeken een lage tak en klimmen weer omhoog. De jongen worden daarom takkelingen genoemd. Pas nadat ze het nest hebben verlaten krijgen de jongen van hun ouders vlieglessen en jachtlessen; dit duurt zo’n 3 maanden in totaal. Daarna verlaten de jongen het territorium en kunnen de ouders bijkomen van het broedseizoen.

Live te volgen
Wil je dit allemaal eens van dichtbij bekijken? Volg dan de bosuil op Beleef de Lente. Ook de kerkuil en slechtvalk hebben inmiddels eieren en bij de steenuil en torenvalk wordt er volop gepaard.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Vogelbescherming Nederland