Otter VOOR EENMALIG GEBRUIK

Piek in parende otters!

Zoogdiervereniging
29-MEI-2015 - Hoewel otters in Nederland het gehele jaar door jongen kunnen krijgen, is er sprake van een piek in geboorten in de periode juli tot en met oktober. Aangezien de draagtijd van otters circa 2 maanden bedraagt, is de piek in paren in de periode mei tot en met augustus. Dit is tegelijkertijd een heel geschikte periode om otters in het wild waar te nemen, aangezien het dan lang licht is. Otters zijn doorgaans nachtactief, maar in de zomer maak je een aardige kans om de dieren in de vroege ochtenduren te zien.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Hoewel otters in Nederland het gehele jaar door jongen kunnen krijgen, is er sprake van een piek in geboorten in de periode juli tot en met oktober. Aangezien de draagtijd van otters circa 2 maanden bedraagt, is de piek in paren in de periode mei tot en met augustus. Dit is tegelijkertijd een heel geschikte periode om otters in het wild waar te nemen, aangezien het dan lang licht is. Otters zijn doorgaans nachtactief, maar in de zomer maak je een aardige kans om de dieren in de vroege ochtenduren te zien.

Hoewel het al enorm mooi is om een jagende otter waar te nemen, blijft het een geweldige belevenis om spelende of parende otters te zien. Aan de paring gaat uitgebreid speelgedrag vooraf, waarbij de dieren op het land uitvoerig liggen te rollen en schuiven. In het water wordt langdurig gestoeid, waarbij ze achter elkaar aan jagen en schijngevechten houden. Daarbij worden ook dolfijnachtige parallelsprongen uit het water gemaakt. Dat levert aanzienlijk meer (spetterend) geluid op dan bij het normale ottergedrag zoals jagen. Bovendien zijn de otters bij deze paringsrituelen ook meer vocaal actief met verschillende geluiden. De uiteindelijke paring kan zowel op land als in het water plaatsvinden. Door in de vroege ochtenduren te letten op dergelijke geluiden, vergroot je de kans om in het wild otters te zien. En dat zijn ervaringen die je nooit meer vergeet!

Otter (foto: Ellen van Norren)

Ottersymposium
Wil je meer weten over otters. Kom dan naar het Ottersymposium dat op 26 juni a.s. wordt georganiseerd. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.zoogdiervereniging.nl/nationaal-ottersymposium-26-juni.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Ellen van Norren, Zoogdiervereniging