Gierzwaluw

Gierzwaluwen krijgen nieuw thuis in Nijmegen

Vogelbescherming Nederland
20-OKT-2015 - Jochem Kühnen is stadsvogeladviseur van Vogelbescherming in Nijmegen. Hij zet zich met hart en ziel in voor vogels in de stad en krijgt in Nijmegen fantastische gierzwaluwprojecten van de grond. In het nieuwe gezichtsbepalende gebouw Nimbus, dat nog maar net uit de steigers is, zijn maar liefst 100 neststenen ingemetseld. En dat is goed nieuws, want de woningnood onder gierzwaluwen is hoog.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Jochem Kühnen is stadsvogeladviseur van Vogelbescherming in Nijmegen. Hij zet zich met hart en ziel in voor vogels in de stad en krijgt in Nijmegen fantastische gierzwaluwprojecten van de grond. In het nieuwe gezichtsbepalende gebouw Nimbus,  dat nog maar net uit de steigers is, zijn maar liefst 100 neststenen ingemetseld. En dat is goed nieuws, want de woningnood onder gierzwaluwen is hoog.

Gierzwaluwen zijn van oudsher rotsbewoners die nestelen in nissen en gaten in rotswanden. Maar tegenwoordig broedt de overgrote meerderheid in steden. In bouwwerken van de mens. Bijvoorbeeld onder dakpannen die net niet helemaal goed meer liggen, maar eigenlijk in allerhande andere gaten en holtes in gebouwen. En dat is precies waarom gierzwaluwen tegenwoordig moeilijk een geschikte woonruimte vinden. Moderne gebouwen zijn tot in de puntjes geïsoleerd en kieren en gaten worden bij voorkeur gedicht. Overal waar in steden oude gebouwen worden gesloopt of gerenoveerd raken gierzwaluwen daarom in de verdrukking. Maar zover laat stadsvogeladviseur Jochem het in Nijmegen niet komen. Als hij hoort over nieuwe bouwplannen in Nijmegen, probeert hij direct mee te denken met de (ver)bouwers en architecten om de gierzwaluwen nieuwe nestruimte te bieden. Met veel succes. In het hart van de stad werden zo tientallen neststenen en nestkasten in nieuwe gebouwen gerealiseerd. Nesten die binnen de kortste keren werden betrokken.

Gierzwaluwen nestelen vaak onder dakpannen (foto: Piet Munsterman)

Gevel Nimbus met ingebouwde neststenen (foto: Jochem Kühnen)Goed voorbeeld doet volgen
In 2009 kwam Jochems eerste grote gierzwaluwproject van de grond. “Ik had gezien hoe een stadsvogeladviseur in Amersfoort zeer succesvol over gierzwaluwbescherming had meegedacht bij nieuwbouwprojecten. Als je in een vroeg stadium meedenkt, kun je veel voor elkaar krijgen. Dat wilde ik in Nijmegen ook.”

“Toen hier in 2009 in het hart van de stad het grote gebouw De Hessenberg werd gebouwd, heb ik de bouwers en architecten laten zien hoe gemakkelijk er duurzame huisvesting voor gierzwaluwen in kon worden opgenomen. Zo kreeg ik voor elkaar dat er 22 neststenen werden ingebouwd. Prachtig natuurlijk en helemaal mooi dat de gierzwaluwen het jaar daarop al hun intrek namen. Dat is uitzonderlijk snel en inmiddels is de bezetting meer dan 80 procent. Ook dat is bijzonder hoog. Het geeft aan dat de gierzwaluwen in Nijmegen echt zaten te springen om nestelruimte.”

Gevel Nimbus half nog in de steigers (foto: Jochem Kühnen)Woontoren wordt gierzwaluwbastion
In 2012 volgde een nog veel groter gierzwaluwproject. “Toen las ik over Nimbus, een gezichtsbepalende woontoren van 24 verdiepingen die in 2015 vlakbij station Nijmegen zou verrijzen. Ik nam direct contact op met de architect, vertelde over het succes van De Hessenberg, de noodzaak van nestelruimtes en bracht de mogelijkheid van gierzwaluwneststenen in Nimbus naar voren.”

“De architect was meteen enthousiast. Vrij snel werd zijn ontwerp met daarop maar liefst 100 neststenen goedgekeurd. Echt fantastisch! Afgelopen maand is het gebouw uit de steigers gekomen. Je ziet de neststenen prachtig zitten. De komende jaren wordt het bij station Nijmegen echt genieten van deze weergaloze luchtacrobaten. En dat heeft een positief effect op de bescherming van deze vogels. Want ik heb gemerkt dat mensen die gierzwaluwen eenmaal op het netvlies hebben, echt met andere ogen naar de stad gaan kijken.”

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Jochem Kühnen