Babykwalletjes aangespoeld op Texel

Ecomare
5-NOV-2015 - De laatste weken van oktober, toen de wind naar het oosten was gedraaid, spoelden veel kwallen aan. Tussen de grote en wat kleinere zeepaddenstoelen lagen enkele wel heel jonge exemplaren: babykwalletjes. Dat is ongewoon in de herfst. Bovendien spoelden meloenkwalletjes aan, ribkwallen die je dit seizoen doorgaans ook niet tegenkomt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

De laatste weken van oktober, toen de wind naar het oosten was gedraaid, spoelden veel kwallen aan. Tussen de grote en wat kleinere zeepaddenstoelen lagen enkele wel heel jonge exemplaren: babykwalletjes. Dat is ongewoon in de herfst. Bovendien spoelden meloenkwalletjes aan, ribkwallen die je dit seizoen doorgaans ook niet tegenkomt.

Zeepaddenstoel
Zeepaddenstoelen groeien op in de zomer. In de nazomer zijn ze volwassen en in de winter gaan ze dood. Een enkeling overleeft de winter en groeit door tot het formaat ‘reuzenkwal’. Kleine kwalletjes zijn er vooral in juni. De kwalletjes die eind oktober op Texel aanspoelden waren maar een paar centimeter groot, ‘herfstbaby’s dus.

Een piepklein zeepaddenstoeltje (foto: Sytske Dijksen)

Meloenkwalletjes op jacht
Meloenkwalletjes eten andere ribkwallen. In de zomer komen die veel voor. Vroeger waren ’s winters geen ribkwallen in de Noordzee te vinden, maar dat is veranderd. De Amerikaanse langlobribkwal komt sinds een aantal jaren massaal voor in de Noordzee. Deze ribkwal leeft in de winter gewoon door. Meloenkwalletjes eten veel Amerikaanse langlobribkwallen, zodat hun voedselbron nu het hele jaar door beschikbaar is. Het is best mogelijk dat daardoor ineens ook meloenkwalletjes in oktober aan het strand te vinden zijn.

Meloenkwal (foto: Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over kwallen en ribkwallen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis