De gestrande potvissen op Texel bij paal 12

Gestrande potvissen overleden

Ecomare
13-JAN-2016 - Dinsdag aan het eind van de middag zijn op Texel 5 potvissen aangespoeld. Omdat de dieren op Texel nog leefden is het walvisprotocol in werking getreden om ze te kunnen redden. Helaas heeft geen van de potvissen de stranding overleefd.

Het walvisprotocol is direct in werking gezet. Het protocol schrijft voor dat er een crisisteam wordt geformeerd onder leiding van het ministerie van Economische Zaken. Dit is ook direct gedaan. Dit team heeft ter plaatse de situatie bekeken. In de loop van de avond meldde het ministerie van EZ dat een verantwoorde en zinvolle reddingsoperatie op dat moment niet mogelijk was. In het begin van de ochtend zou de situatie opnieuw worden bekeken. Gedurende de nacht werd bekend dat geen van de potvissen de stranding had overleefd.

Grote tandwalvissen

Potvissen zijn de grootste tandwalvissen op aarde. De mannetjes kunnen een stuk groter worden dan de vrouwtjes. Ze zijn gespecialiseerd in diep duiken, tot wel meer dan 1000 meter. Ze leven daarom in de oceaan. Walvisachtigen die normaal gesproken in diep water jagen lopen in ondiep water altijd gevaar om te stranden. Zij 'zien' met geluidsgolven (een soort sonarsysteem). Hun sonarsysteem is niet geschikt voor ondiepe kustzeeën en dan raken de dieren in de war.

Mannetjes

Bij de meeste meldingen van potvissen in de Noordzee gaat het om twee of drie exemplaren tegelijk. Het zijn altijd jonge mannetjes van tussen de 12 en 18 meter lang. Groepjes jonge vrijgezellen verlaten in het najaar de grote kuddes potvissen (vrouwtjes met jongen) in de tropische en subtropische delen van de oceanen. Waarschijnlijk doen ze dat omdat ze langer en dieper kunnen duiken dan de vrouwtjes en de jongen. Ze kunnen daardoor gebruik maken van andere jachtgebieden.

Strandingen

De laatste keer dat er een levende potvis strandde op de Nederlandse kust was in 2013. Toen kwam er een terecht op de kust van Terschelling. Ook deze potvis kon niet gered worden en stierf op het strand.

De afgelopen week zijn op het Duitse Waddeneiland Wangeroog en voor de kust van Helgoland ook potvissen gestrand. Ook deze potvissen hebben dat niet overleefd.

Wat nu?

Zo snel mogelijk zullen onderzoeksteams nu proberen om de doodsoorzaak van de dieren te bepalen. Ecomare heeft geen interesse in de skeletten.

Meer weten?

In onze digitale encyclopedie kun je meer lezen over potvissen. Op verschillende Duitse nieuwssites is meer te lezen over de eerdere strandingen op Wangeroog en bij Helgoland.

Tekst en foto: Ecomare (leadfoto: de gestrande potvissen bij paal 12 op Texel)