Pedicularis palustris. Moeraskartelblad

Zeldzaam moeraskartelblad breidt zich massaal uit op de Klencke

Natuurmonumenten
7-JUN-2016 - Boswachters van Natuurmonumenten hebben in de hooilanden van de Klencke grote aantallen moeraskartelblad gevonden. Deze plant van natte en moerassige graslanden is vrij zeldzaam in Drenthe en is een prachtige aanwinst voor het gebied.

Steeds zeldzamer geworden

Vroeger toen de Drentse beekdalen nog niet ontgonnen waren was het een algemene plant. Doordat Natuurmonumenten het beekdal van het Drostendiep weer kleddernat heeft gemaakt en jaarlijks maait, komen allerlei zeldzame planten terug. Mogelijk zijn de zaden meegevoerd door speciale maaimachines die ook in andere moerasgebieden maaien.

Boswachter Ronald Popken is razend enthousiast: "De vondst van moeraskartelblad is prachtig, het laat zien dat we op de goede weg zijn. Hoge waterstanden, kwel in de wortelzone en zorgvuldig maaien en afvoeren hebben echt resultaat. Dit laat zien dat herstel van beekdalen resultaat heeft."

Halfparasiet

Moeraskartelblad is een halfparasiet die voedingsstoffen met zijn wortels uit andere planten haalt. Daarmee helpt de plant de natuurbeheerder om de bodem voedselarmer te maken.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jan van der Straaten, Saxifraga