Gewone grootoorvleermuis

Een grootoorvleermuis onder de snelweg

Zoogdiervereniging
15-MRT-2018 - Bij onderzoek naar het functioneren van een faunatunnel onder de A12 is in september 2017 een bijzondere gebruiker gefilmd: een gewone grootoorvleermuis. Gewone grootoorvleermuizen zijn gewend om door nauwe ruimtes te vliegen. Het is dan ook niet gek dat het dier de faunatunnel koos om aan de andere kant van de weg te komen. Dat de cameraval hem zo mooi kon 'vangen' is wel bijzonder.

Gewone grootoorvleermuis

Om snelwegen geen barrière te laten zijn voor wilde dieren, worden voorzieningen voor fauna aangebracht. Bekend zijn ecoducten en faunatunnels. 

Vleermuizen kunnen vliegen, en soorten als de rosse vleermuis (type gierzwaluw maar dan in de nacht) vliegen probleemloos over een weg heen. De gewone grootoorvleermuis is echter als het ware gemaakt om langzaam dicht op en door vegetatie te vliegen; en heeft juist moeite om een snelweg over te steken.

Onderdoorgangen onder de snelweg voor gemeentelijke wegen, maar zeker faunatunnels helpen de passeerbaarheid van de weg voor zulke vleermuissoorten te behouden. Faunatunnels worden dan ook mede voor vleermuizen aangelegd.

De gewone grootoorvleermuis is een soort is die heel makkelijk door nauwe ruimtes kan vliegen, zelfs ruimtes die veel kleiner zijn dan deze tunnel. We kijken er dus niet van op dat de soort gebruikt maakt van de tunnel. Maar dat de passage zo mooi werd vastgelegd met de cameraval is nog maar zelden gebeurd. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Vleermuis onder de A12 (Bron: Heijmans)

Voor nadere informatie over vleermuizen en wegen zie: 

Tekst: Vilmar Dijkstra en Herman Limpens, Zoogdiervereniging; David Sietses en Jan Borst, Ecogroen; Jan Willem Burgmans, Heijmans; Maikel Aragon van den Broeke, Rijkswaterstaat
Foto: Paul van Hoof
Film: Heijmans