Aangeleverd via de Vogelbescherming
Winterkoning

Liever vogels dan tegels in de tuin

Vogelbescherming Nederland
20-MRT-2018 - 95% van de Nederlanders zou meer vogels in de tuin willen, blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau GfK dat deze week is gepubliceerd door Vogelbescherming Nederland. Toch is maar liefst 40% van de tuinen bestraat en doen veel tuineigenaren zo onbewust hun best vogels uit de tuin te weren. Want tegeltuinen zijn als woestijnen voor vogels. Terwijl het zo gemakkelijk anders kan...

Alle tuinen van Nederland vormen bij elkaar opgeteld een gebied ter grootte van bijna 44.000 voetbalvelden. Potentieel een fantastisch natuurgebied. Maar in veel tuinen is het kommer en kwel en staan de natuurwaarden op een laag pitje. Maar liefst 40% van de tuinen is bijvoorbeeld bestraat. In tuinen met tegels is bijna geen ruimte voor natuur. Dat betekent geen of minder vogels, vlinders en egels. Vogelbescherming Nederland wil graag stimuleren dat mensen hun tuinen gaan vergroenen en dat de steenwoestijnen zoveel mogelijk uit Nederland verdwijnen.

Tegels eruit, groen erin

Met de aanplant van bessenstruiken trek je heel snel meer vogels naar je tuinEr valt in een hoop tuinen nog veel te winnen: dus tegels eruit, groen erin! Een paar bessenstruiken aanplanten, bloeiende wilde planten zaaien, fruitbomen planten, nectarplanten kiezen, heggen in plaats van schuttingen, of als je dan wel een schutting hebt, laat er een klimop tegenop groeien. Nestkasten ophangen, een drinkplaats of klein vijvertje aanleggen. Binnen een jaar kun je met een paar strategische ingrepen het aantal vogels dat je tuin bezoekt verdubbelen. En het mes snijdt aan meerdere kanten. Zo helpen tegelvrije tuinen ook mee wateroverlast in straat, buurt of wijk tegen te gaan. Want groene tuinen houden veel meer water vast bij heftige regenval. Daardoor raakt de riolering minder snel overbelast.

Vergroenen samen met Intratuin

In een vogelvriendelijke tuin zullen al snel winterkoninkjes opduikenUit het onderzoek van GfK blijkt dat 95% van de mensen meer vogels in de tuin zou willen en dat de meeste tuinbezitters hun tuin ook daadwerkelijk willen vergroenen. Ze weten echter vaak niet hoe en waar ze moeten beginnen. Voor advies komen tuinbezitters nu al vaak terecht bij Vogelbescherming Nederland. Op de website van Vogelbescherming staat namelijk zeer veel praktische informatie over het inrichten van een vogelvriendelijke tuin. Daarnaast beschikt Vogelbescherming over een grote groep deskundige vrijwillige tuinvogelconsulenten die op verzoek advies kunnen geven over vogelvriendelijke tuinen. Zij gaan bij een tuineigenaar op bezoek, inventariseren de mogelijkheden en wensen, en geven advies. Maar veel tuinliefhebbers wenden zich voor het inrichten van een vogelvriendelijke tuin uiteraard ook tot tuincentra.

Daarom is Vogelbescherming een samenwerking aangegaan met Intratuin. Op de afdeling 'Leven in de tuin' van Intratuin worden consumenten vanaf nu gericht geholpen om hun tuin vogel- en diervriendelijker in te richten. Vogelbescherming verzorgt trainingen voor medewerkers van Intratuin, zodat zij beter kunnen inspelen op vragen van klanten over natuurvriendelijke tuinen. En Intratuin zorgt daarbij voor een groot vogelvriendelijk assortiment specifiek voor het tot leven brengen van de tuin en erop gericht vogels, vlinders, bijen en egels extra leefruimte bieden. Hopelijk kunnen we zo het ‘ontstenen’ van de Nederlandse tuinen een extra impuls geven!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Op donderdag 15 maart tekenden Vogelbescherming Nederland en Intratuin een samenwerkingsoverkeenkomst. Vogelbescherming-ambassadeurs Camilla Dreef en Nico de Haan waren erbij en doen verslag (Bron: Lars Soerink)

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Frits van Daalen; Koos Dansen
Film: Lars Soerink