Wolf

Wanneer is de wolf terug in Nederland?

Zoogdiervereniging
14-JUN-2018 - De afgelopen tijd zijn er veel berichten geweest over gespotte wolven in Nederland. De echte terugkeer van de wolf is een feit wanneer er in Nederland weer pups worden geboren. Een Deens voorbeeld laat zien dat dit snel kan gaan.

Allereerst moet een wolf natuurlijk een territorium vestigen. Meestal kiezen de vrouwelijke wolven een geschikt gebied uit, waar dan later een mannetje bij komt. Indien dit een goede match is, kunnen er in het eerstvolgende voorjaar zomaar pups worden geboren. 

WolfDit proces kan heel snel gaan, zo bleek in Denemarken (pdf; 11,2 MB). De eerste wolf kwam in 2012 vanuit Duitsland naar Denemarken. Sindsdien zijn er in totaal acht wolven Denemarken in getrokken. Hiervan waren er zeven mannetjes en maar één vrouwtje. Het vrouwtje kwam naar Denemarken in 2016 en kreeg in het voorjaar van 2017 al acht pups. Vanaf dat moment kon dus gesteld worden dat de wolf officieel terug was in Denemarken.

Het feit dat het vrouwtje na één jaar al pups kreeg, laat goed zien hoe snel dit proces kan gaan. Wanneer het zover is in Nederland, blijft voer voor speculatie. Maar met de hoeveelheid wolven die Nederland bezocht hebben de afgelopen maanden, zou het zomaar heel snel kunnen gaan. 

Tekst en foto: Joliene Wennink, Wolven in Nederland / Zoogdiervereniging