Platalea leucorodia. Lepelaar

Kijk mee in nieuwe vogelnesten via Beleef de Lente

Vogelbescherming Nederland
5-MRT-2019 - De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming staan weer aan. Maak kennis met de cast van 2019 en gluur ongegeneerd mee in de nesten van broedende vogels. Maar pas op: Beleef de Lente kan verslavend zijn.

Nieuw voor de camera

Groene spechten

Altijd al willen weten wat er ín zo’n holle boom gebeurt? Dat kun je binnenkort te weten komen, mits de groene spechten inderdaad hun intrek nemen in de zorgvuldig geprepareerde nestholte.

Lepelaars

Een van de iconische soorten van de natuurbescherming in Nederland. De lepelaar sierde jarenlang het logo van Vogelbescherming en verschijnt nu voor de webcams. Op zichzelf is dat niet nieuw: al eerder waren lepelaars op Texel te zien. Maar de huidige kolonie is een bijzondere. Langs een snelweg vlakbij Haarlem broeden lepelaars in bomen. Als kostganger inwonend in een blauwereigerkolonie.

Een onvoorziene, maar wel natuurlijke, uitdaging voor de lepelaars is een dode berkenboom die kort voor het broedseizoen dwars over de nesten is gevallen. De berk ligt in een wankel evenwicht en deint onder de last van enkele lepelaars vervaarlijk op en neer. Hoe zullen de vogels hiermee omgaan? Stellen ze hun leven en dat van hun jongen in deze letterlijke waagschaal?

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Zien hoe de camera’s bij de lepelaarkolonie geplaatst werden? Bekijk het in deze making of Beleef de Lente (Bron: Vogelbescherming Nederland)

Oude bekenden in beeld

Wie Beleef de Lente al langer volgt kent de lotgevallen van slechtvalken en ooievaars. Van steenuil, kerkuil en bosuil. De reden dat Vogelbescherming ervoor kiest om dezelfde vogels jarenlang in beeld te brengen is simpel: geen twee jaren zijn hetzelfde. Via de camera’s ontdekken we hoe het weer maar ook ‘toevalligheden’ als concurrerende vogels een rol spelen. Wat zich in de Nederlandse natuur afspeelt doet werkelijk niet onder voor bekende natuurfilms uit de Serengeti of van de Zuidpool. Het drama speelt zich vlakbij huis, in elke tuin, op dezelfde manier af. We moeten het alleen zien, en die unieke kans bieden de webcams.

Soms leveren de camera’s behalve spannende momenten ook informatie op die alleen door heel lang en zorgvuldig kijken – en bijhouden wat er gebeurt – verzameld kan worden. In de praktijk zien we daardoor bijvoorbeeld dat we elk jaar nieuwe dingen ontdekken over het leven van steenuilen. Met name de relatie tussen het weer en het voedselaanbod laat zich perfect onderzoeken dankzij de camera’s. Hierdoor komen we meer te weten over de impact van klimaat(verandering) op vogels.

 Slechtvalk met kuiken

Meer vogels ontdekken?

Wil je ontdekken welke vogels er in jouw omgeving voorkomen? Dan zijn er twee interessante mogelijkheden. Doe de postcode-vogelcheck op Mijnvogeltuin.nl en krijg tuinadvies van Vogelbescherming op maat.

Niet in je tuin? Dan biedt Nature Today GO wellicht uitkomst. Nature Today gaat alle natuurinformatie beschikbaar stellen en is daarvoor een crowdfundingactie begonnen. Draag bij aan deze actie en ontdek als eerste de natuur om je heen. Je kunt daarbij ook stemmen welke informatie jij graag als eerste ontwikkeld ziet. Help mee Nature Today GO mogelijk te maken via Crowdfunding.wur.nl.

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: lepelaar); Vogelbescherming Nederland