iepenpage primair

Iepenpage leren zoeken - cursus

De Vlinderstichting
7-JUN-2019 - De iepenpage is een zeldzame vlinder die zich sinds 2014 heeft uitgebreid. Door onderzoek van De Vlinderstichting is meer bekend geworden over de leefwijze. Met gericht zoeken op de juiste plekken en op de juiste manier, en ‘leren kijken’ zijn ze nu op diverse plekken gevonden – ondanks de verborgen levenswijze van deze soort. Tijdens een speciale iepenpage-cursus leer je de kneepjes van het vak.

Na 2014 heeft de iepenpage zich uitgebreid in Noord-Brabant: de vlinder werd vooral in Eindhoven gevonden. Inmiddels vliegt de vlinder ook op andere plekken en De Vlinderstichting verwacht dat deze vlinder zich nog verder zal uitbreiden. Graag wil De Vlinderstichting de iepenpage beter in kaart krijgen. Daarom is er op woensdag 12 juni een speciale iepenpage-cursus in Eindhoven.

De iepenpage leeft hoog bovenin iepen

De bedoeling is dat zoveel mensen in hun eigen omgeving meezoeken naar deze leuke vlindersoort. Albert Vliegenthart, de iepenpage-expert van De Vlinderstichting geeft de cursus en neemt cursisten mee het veld in om de iepenpage te 'leren' zien. De Vlinderstichting ondersteunt het proces natuurlijk door bijvoorbeeld bekende standplaatsen van iepen te geven: dat maakt het zoeken een stuk makkelijker.

Bovenin de boom

De iepenpage heeft een zeer verborgen leefwijze en wordt daardoor makkelijk over het hoofd gezien. De vlinder brengt een groot deel van zijn leven door bovenin de boomkroon van een iep. Hoog in de boomkruin zijn de iepenpages lastig waar te nemen, maar ´s ochtends en in de vroege avond komen ze wel eens naar beneden en worden dan gezien op bloemen. Ze voeden zich voornamelijk met honingdauw.

De iepenpage heeft geen groot leefgebied nodig en kan al voorkomen op plaatsen waar enkele iepen bij elkaar staan. Er zijn populaties bekend die slechts één boom ter beschikking hebben. De vlinder leeft vooral bij bloeiende en vruchtdragende bomen of op relatief jonge iepen. Geschikte bomen worden doorgaans gevonden in (vochtige) bossen, bosranden, parken en grotere tuinen.

Verrekijker

De Vlinderstichting zoekt mensen die in hun eigen buurt de komende tijd de iepen bezoeken op zoek naar iepenpages. Dit kost ongeveer drie keer een halve dag. Een verrekijker maakt het observeren een stuk makkelijker, maar de kneepjes worden toegelicht tijdens de cursus. 

Direct aanmelden

Om iepenpages te kunnen vinden moet je vooral omhoog kijken!

Tekst: Albert Vliegenthart en José Kok, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling; Albert Vliegenthart