zadellibel parend

Dit jaar voor het eerst Nederlandse zadellibellen?

De Vlinderstichting
21-JUN-2019 - Er zijn de afgelopen weken heel veel zadellibellen in ons land gezien. Deze soort uit Afrika komt regelmatig naar het Noorden, maar blijft meestal in Zuidelijk Europa. Dit jaar zijn ze er vroeg bij en er is op diverse locaties voortplanting vastgesteld. Mogelijk dat er over een aantal maanden Nederlandse zadellibellen tevoorschijn komen.

Er zijn de afgelopen weken veel distelvlinders Nederland binnengekomen, en ze waren niet alleen. Met de distelvlinders zijn ook zadellibellen gearriveerd. Beide soorten leven voornamelijk in Afrika en komen in de zomer naar Europa. De distelvlinder is elk jaar in Nederland te vinden, in sterk wisselende aantallen; de zadellibel is een stuk zeldzamer. De zadellibel is zelfs pas in 1995 voor het eerst in Nederland gezien. Sindsdien duiken ze wel vaker op, waarschijnlijk omdat ze zich de laatste jaren vaker ‘s zomers in Zuid-Europa voortplanten. Deze dieren beginnen hun leven dus al een stuk dichterbij; de meeste waarnemingen waren dan ook later in het jaar.

Zadellibellen zijn ook parend en ei-afzettend gezien de afgelopen dagen

De afgelopen weken zijn er al op meer dan zeventig plekken zadellibellen gezien. Dit jaar is niet alleen bijzonder omdat er heel veel zadellibellen in Nederland zijn, maar ook omdat ze al vroeg in de zomer aangekomen zijn. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig uit de omgeving van Egypte/Israël, en is het niet de tweede generatie uit Zuid-Europa die we hier vaker zien. Op verschillende plekken in ons land is ook al ei-afzet waargenomen. Zadellibellen ontwikkelen zich heel snel. In hun normale verspreidingsgebied, de droge delen van Afrika en zuidwest Azië, planten ze zich in tijdelijke plasjes voort. Het zou dus zomaar kunnen dat we over 2,5 à 3 maanden, op de plekken waar nu eieren gelegd worden, voor het eerst in Nederland uitgeslopen zadellibellen zien vliegen, en de eerste Nederlandse larvenhuidjes kunnen vinden. De Nederlandse winter zullen ze niet overleven: de larven kunnen niet tegen lage temperaturen. Dus volgend jaar begint het wachten weer opnieuw.

Tekst: Roy van Grunsven, De Vlinderstichting
Foto’s: Gé Driessen; Jaap Bouwman