Beleef de Waal Onder

Nijmeegse tentoonstelling ‘Waal Onder’ in trek

Stichting RAVON
9-OKT-2019 - De familietentoonstelling ‘Waal Onder’ heeft sinds de opening al duizenden bezoekers naar museum De Bastei in Nijmegen getrokken. ‘Waal Onder’ brengt het leven van maar liefst veertig soorten inheemse vissen in beeld, waarvan twaalf trekvissen. Het leven in de Nederlandse rivieren blijkt veel gevarieerder en rijker dan je op het eerste gezicht zou denken.

Om de ontoegankelijke onderwaterwereld beter inzichtelijk te maken heeft De Bastei gebruik gemaakt van de nieuwste presentatietechnieken. Zo zijn de twaalf trekvissen daadwerkelijk te zien. Zelfs een levensgrote 3D-geprinte steur is te zien, een primeur in Nederland! Daarnaast heeft De Bastei voor 'Waal Onder' een unieke VR-beleving ontwikkeld: de Waal Experience! Met een 3D-bril kun je een kijkje onder water nemen en zo zelf ervaren hoe het is om als trekvis naar zee te zwemmen.

Jonge bezoekers van de 'Waal onder'

Jongere museumbezoekers worden in hun onderwaterzoektocht naar de Natte 12, de twaalf trekvissen die in de Waal voorkomen, begeleid door 'viskundige' Karel Kieuw. Uiteindelijk leidt die zoektocht naar de game ‘Swim Fish Swim’.

De boodschap in de tentoonstelling is vooral positief, er is steeds meer aandacht voor vismigratie en de maatregelen die in Nederland en ook buiten onze grenzen worden genomen om vismigratie te bevorderen. Diverse partijen, waaronder RAVON en ARK Natuurontwikkeling, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de tentoonstelling.

‘Waal Onder’ is nog tot 1 maart 2020 te zien in De Bastei in Nijmegen. Openingstijden en tickets zijn te vinden op www.debastei.nl.

Europese steur

Tekst: Michiel Hustinx, De Bastei
Foto's: De Bastei; ARK | Onderwaterbeelden.nl