Koala met baby steekt de weg over

Speurhonden in Australië op zoek naar koala’s

WWF Nederland
24-JAN-2020 - In Australië hielpen regens de brandweerlieden de afgelopen dagen om enige controle te krijgen over de branden die er woeden, al is het gevaar nog lang niet geweken. Gesteund door de vele donaties die binnenkomen, zet WWF-Australië ondertussen alles op alles om overlevende dieren op te speuren en te redden. Speciale teams met speurhonden gaan op pad om overlevende koala's te vinden.

Speuren naar sporen

Gebieden die na een brand weer veilig te betreden zijn, worden bezocht door honden als Taz (links) en Missy (rechts). Met hun uitzonderlijke reukvermogen sporen zij koala-uitwerpselen op: het bewijs dat er levende koala’s in de buurt zijn. De honden kunnen enorme gebieden doorzoeken en wel 100.000 bomen per dag onderzoeken.

Olivia maakt deel uit van het speurhondenteam en traint de honden. Nadat de honden koala’s hebben opgespeurd, beoordeelt Olivia eerst vanaf een afstand hoe het met hen gaat. Voor koala’s die dringend hulp nodig hebben, neemt ze contact op met een reddingsteam. Daarna noteert ze de locaties waar levende koala’s verblijven, zodat er bewateringspunten kunnen worden geïnstalleerd.

Speurhonden

Overlevers

Op dit moment zijn Missy en Taz aan het werk in de buurt van Spicers Peak Station, ten zuidwesten van Brisbane. Door aanhoudende droogte kampen de koala's in deze regio al jaren met voedsel- en watertekorten en in november 2019 woedde hier een grote brand.

Al vrij snel ontdekken de speurhonden zeven levende koala's en aanwijzingen voor meer overlevenden. Sommige koala's zien er gezond uit, andere dieren lijken een licht ondergewicht te hebben. Gelukkig hebben de vlammen in sommige delen van deze bossen het bladerdak niet bereikt, maar toch is er weinig groen blad over. Omdat oude bladeren een laag vochtgehalte hebben en moeilijk te verteren zijn, worden waterpunten geïnstalleerd om het vochtgehalte van de koala’s op peil te houden, terwijl nieuw blad teruggroeit.

Koala's in een boom

Krachtige natuur

Koala met jongVerbazingwekkend genoeg vinden Olivia en haar team twee maanden na de brand bij Spicers Peak Station nog een smeulende boomstronk. Maar er zijn ook lichtpuntjes: op sommige plaatsen duikt alweer weelderig nieuw blad op en het team ziet bewijs dat koala's zich voeden met deze hergroei.

Het gebruik van speurhonden om de situatie van de koala’s in kaart te brengen en overlevenden te vinden is een kleine, maar belangrijke stap richting natuurherstel op langere termijn.

Lees hier al het nieuws over de bosbranden in Australië, de noodhulp en de bedreigde dieren.

Tekst: Stéphanie van den Merkhof, WWF
Foto's: Shutterstock, Anna Levan, WWF; WWF