Dode wolf in het bos bij Epe

Wolf doodgereden op Noord-Veluwe

Provincie Gelderland
4-MRT-2020 - Op de Noord-Veluwe is een wolf aangereden. De aanrijding is gemeld bij de politie, waarna het dier met hulp van een speurhond in het bos is teruggevonden.

Een automobilist reed het dier in de schemering aan tussen Epe en 't Harde en vermoedde al snel dat het ging om een wolf. De man schakelde, zoals dat moet, de politie in en meldde de aanrijding met een wild dier. Omdat het dier na het ongeval de bossen in liep, is de hulp ingeroepen van een zweethond. Dat is een hond die wilde dieren op kan sporen. De hond wist het spoor van de wolf op te pakken en natuurbeheerders naar het dier te leiden. De wolf was toen al dood.

De dode wolf

Jonge wolf

Het gaat volgens boswachter Ger Verwoerd om een jonge wolf van ongeveer een jaar oud. Welk dier het is, is nog niet bekend. De dode wolf gaat naar Utrecht, waar de Dutch Wildlife Health Centre van Universiteit Utrecht sectie verricht en veterinair onderzoek doet. Wageningen Environmental Research heeft onderzoek gedaan op de plek waar het dier is gevonden en doet daarnaast DNA-onderzoek. De wolven die op de Veluwe leven zijn vrijwel allemaal bekend dankzij DNA-sporen.

Provincie Gelderland heeft vorige jaar het leefgebied van de wolf vastgesteld en naar buiten gebracht dat er jonge wolven waren. Er zijn afspraken gemaakt over hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen van dieren worden afgehandeld. Die afspraken blijken nu goed te werken.

Tekst: Willem Drok, provincie Gelderland
Foto's: Ger Verwoerd; Lennard Jasper