Bever EENMALIG GEBRUIK

Genieten van een bever in Nijmeegse woonwijk

Zoogdiervereniging
9-APR-2020 - De bever is eind jaren tachtig van de vorige eeuw geherintroduceerd in Nederland. De verspreiding van het dier bleef lange tijd beperkt tot grote natuurgebieden als de Biesbosch en de Gelderse Poort. Inmiddels heeft de bever grote delen van Nederland gekoloniseerd, en vind je hem zelfs middenin verschillende steden. Sinds minimaal eind 2018 zwemt er een bever rond in de Nijmeegse wijk Dukenburg.

Nijmegen is een groene gemeente gelegen op een strategische locatie langs de Waal. De stad is letterlijk omgeven door groene gebieden: bos en hei op de stuwwal in het zuidoosten, het rivierengebied in het westen en de moerasgebieden van de Gelderse Poort aan de oostkant. De Gelderse Poort was het tweede gebied in Nederland waar bevers (Castor fiber) zijn losgelaten. Tegenwoordig kan je in de wijde omgeving van Nijmegen bevers en hun sporen aantreffen, maar bevers wagen zich slechts zelden echt in het stedelijk gebied. Tot voor kort, want sinds minimaal eind 2018 zwemt er een bever rond in de Nijmeegse woonwijk Dukenburg.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Twee filmpjes met de zwemmende bever in de Nijmeegse wijk Dukenburg (Bron: Jasper Meekes, gemeente Nijmegen)

De wijk Dukenburg is in de jaren zestig aangelegd met veel nieuwbouw, brede sloten en groene corridors. Dukenburg is daardoor één van de groenste wijken van Nijmegen met tal van bijzondere zoogdieren. Midden in de wijk is zelfs een dassenburcht aanwezig, en nu heeft er zich dus ook een bever gevestigd. Na de melding in december 2018 is uitgebreider gezocht. Langs vrijwel alle oevers in Dukenburg bleken de bekende vraatsporen te vinden. De bever heeft daar inmiddels allerlei bomen en struiken om- en aangeknaagd. Ruim een half jaar later werd de Dukenburgse bever zelfs gefilmd: rustig zwemmend in een brede wetering.


Beversporen in de Nijmeegse wijk Dukenburg (Bron: Maurice La Haye)

De Dukenburgse bever heeft een mooi leefgebied gevonden en de verwachting is dan ook dat het een blijvertje is. In de gehele woonwijk staan bomen en struiken langs de waterkant, dus aan voedsel is geen gebrek. Of er uiteindelijk ook een karakteristieke beverburcht gebouwd gaat worden is afwachten; tot op heden is de exacte verblijfplaats nog niet gevonden. Experts verwachten niet dat er dammen gebouwd gaan worden, omdat het waterpeil zeer constant is en op een redelijk hoog peil wordt gehouden. Daardoor is er voor de bever geen noodzaak om een dam aan te leggen. Wel zal de gemeente wat meer en vaker de bomen langs de waterkant moeten monitoren, want het is niet bedoeling dat een half omgeknaagde boom op een argeloze wijkbewoner terechtkomt.

Wil je meer lezen over de bever? Bezoek dan de website van de Zoogdiervereniging.

Tekst: Maurice La Haye, Zoogdiervereniging
Foto’s: Henk van Harskamp (leadfoto: bever); Maurice La Haye, Zoogdiervereniging
Filmpjes: Jasper Meekes, gemeente Nijmegen