Cervus elaphus. Edelhert

Natuurjournaal 18 april 2020

Nature Today
18-APR-2020 - Nieuw gewei voor het edelhert en kloktikkende watersnip langs de waterkant.

Het nieuwe gewei van het edelhert op de Veluwe groeit aan. In maart zijn bij de mannetjes de grote geweien afgevallen. Voor de bronsttijd in oktober heeft het edelhert een sterk nieuw gewei nodig om andere mannetjes op afstand te houden. Nu komen de eerste stompjes van het nieuwe gewei door. In augustus moet het gewei volgroeid zijn, tot die tijd is het gewei bedekt met een zacht laagje huid.

Meestal hoor je de watersnip alleen. Hij kan zich namelijk erg goed verstoppen

In moerasgebieden klinkt vanaf de waterkant het tikken van een klok. Dit ‘kloktikken’ is het bijzondere geluid van de watersnip. De watersnip heeft net haar eerste eieren gelegd en tijdens de broedperiode hoor je vaak dit tikkende geluid. Het geluid wordt wel steeds zeldzamer. De afgelopen 75 jaar is de watersnip met 75% afgenomen. Er is vooral veel broedgebied verloren gegaan, omdat gebieden worden drooggelegd voor boerenland. In natuurgebieden en natte kruidenrijke graslanden kun je de watersnip nog steeds horen. Benieuwd naar de vogels om je heen? Ontdek hier de vogels die nu in jouw omgeving zingen.

Luister naar het ‘kloktikken’ van de watersnip (Bron: Lauri Hallikainen, Xeno-Canto)

Er zijn steeds meer wilde bijen actief. Dit weekend wordt dan ook de derde Nationale Bijentelling georganiseerd. Tel jij ook mee? Een half uurtje is al genoeg. Met de hogere temperaturen en hopelijk ook wat zonnige uurtjes, zullen er veel bijen en hommels in je tuin vliegen om te tellen. Lees hier hoe je mee kan doen!

De aardhommel stond zowel vorig jaar als in 2018 op nummer 3 van meest getelde bijensoorten tijdens de Nationale Bijentelling, met ruim 6.000 tellingen in 2019

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga (leadfoto: edelhert met een gewei dat al zeker twee maanden aangroeit); Jan Nijendijk, Saxifraga; Naturalis