Oranje zandoogje - erfparadijzen - primair

Vlinders hebben dringend hulp nodig

De Vlinderstichting, Stichting Steenbreek
17-JUL-2025 - Afgelopen weekend was de Tuinvlindertelling. De resultaten waren iets beter dan vorig jaar, maar nog steeds veel minder dan voorheen. Het gaat niet goed met de vlinders. Zag je rond 1990 nog tien vlinders op je vlinderstruik, nu mag je blij zijn als dat er vier of vijf zijn – minder dan de helft in zo'n dertig jaar tijd. Wat kunnen we doen om de vlinderstand er weer bovenop te helpen?

Inheemse planten versterken biodiversiteit in tuinenHet intensieve landgebruik in ons land is een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van vlinders, een trend die al vele jaren aan de gang is. Het verlies aan leefgebied wordt veroorzaakt door woningbouw, wegenaanleg, verkeer of andere functies, maar zeker ook door het intensief agrarisch gebruik van een groot deel van ons land. Dit laatste heeft invloed op de vlinderstand tot ver buiten het agrarisch gebied. Vermesting (stikstof), verdroging, versnippering en het gebruik van pesticiden hebben allemaal een negatieve impact. De laatste decennia komt daar klimaatverandering bij. Met name klimaatextremen kunnen grote negatieve gevolgen hebben. Vlinderpopulaties die het al moeilijk hebben, kunnen door een extreem droge, hete of juist natte zomer de genadeklap krijgen. Om de vlinders weer kansen te geven moeten grootschalige maatregelen worden getroffen in de inrichting en beheer van ons landschap. We moeten de politiek dwingen om keuzes te maken en echte herstelmaatregelen uit te voeren.

Niet wachten op de politiek

We kunnen zelf ook al beginnen! Door je tuin op een goede manier in te richten en te beheren, kun je de vlinders helpen. Je zult daarmee niet de vlinderstand redden, maar iedere tuin die vlindervriendelijk is heeft een positief effect. In tuinen en op erven liggen grote kansen voor natuurherstel.

Meer variatie brengt meer biodiversiteit

Erfparadijzen

Het project Erfparadijzen richt zich vooral op tuinen en erven in het buitengebied. Met minder verharding, meer variatie en groene verbindingen met het landschap kun je van jouw erf een paradijs maken voor mens én natuur. Daarmee draag je ook bij aan het herstel van vlinders en biodiversiteit. Met de campagne Erfparadijzen bieden we je inspiratie en handige tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan op jouw erf. Laat je inspireren door onderstaande video en ontdek wat jij kunt doen om ook een Erfparadijs te maken.

 Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Erfparadijzen (Bron: Elba media)

Tuinen en erven bieden grote mogelijkheden voor vlindersBenieuwd hoe natuur-rijk jouw erf is? Een écht levendig erf barst van de variatie. Het gaat om de juiste combinatie van:

  • Soortenrijkdom - meerdere soorten planten, dieren en micro-organismen horen thuis op een erf, zowel onder als boven de grond.
  • Woonplaatsen - gevarieerde leefgebiedjes zoals schuren, borders, boomgaarden, vijvers en graslanden bieden ruimte aan verschillende soorten.
  • Verbindingen - natuurlijke landschapselementen zoals hagen, takkenrillen en bloemrijke bermen zorgen voor diversiteit. Ze voorkomen bovendien dat populaties geïsoleerd raken. 

Een goed ingericht erf biedt voedsel, schuilplekken en ruimte om te leven – én sluit aan op de natuur in de omgeving.

Meer informatie

Tekst: Lieveke Crombach en Kars Veling, De Vlinderstichting
Beeld: Kars Veling, Albert Vliegenthart en Dominique van de Kamp, De Vlinderstichting