Muurkaardespin

Spinnentelling 2020: 19 en 20 september

EIS Kenniscentrum Insecten
13-SEP-2020 - In het weekend van 19 en 20 september mag iedereen weer op zoek naar spinnen in zijn eigen huis en tuin voor de Nationale Spinnentelling 2020. Zal de kruisspin weer op één eindigen?

In een plantenrijke tuin leven veel spinnensoorten. Hoe groter het structuurverschil is (gras, vaste planten, struiken, bomen), hoe groter de diversiteit. Maar zelfs in kleine of stenige tuinen zijn deze achtpoters te vinden. Speur de muren eens af naar platte webben van de muurkaardespin die zich in kleine gaatjes verborgen houdt, kijk eens onder de randjes bij de kozijnen en deuren of daar een koffieboonspin zit en loop als het donker is eens met een zaklamp langs de vensters op zoek naar platte wielwebspinnen en venstersectorspinnen. Voor wie er oog voor heeft, valt een wereld te ontdekken.

Zo werkt de spinnentelling

  1. Vind en tel de spinnen door op 19 en/of 20 september op zoek te gaan in je tuin (en huis).
  2. Bepaal welke soort het is op de spinnenzoekkaart (pdf; 4,0 MB). Lijkt jouw spin niet op de afgebeelde soorten, zoek dan eventueel verder op internet of vraag om hulp op de tijdlijn van Tuintelling.nl.
  3. Geef je tellingen door. Log in of meld je aan bij Tuintelling.nl. Bevestig de datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door via de knop 'telling invoeren'. Zorg dat je niet twee keer dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je die door.

De rietkruisspin (die niet op de zoekkaart staat) lijkt op de brugspin (die wel op de zoekkaart staat)

Jaarrond Tuintelling

De Spinnentelling is een evenement dat ooit is opgestart door EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân en is nu onderdeel van Jaarrond Tuintelling. Dit laatste is een project van zeven samenwerkende natuurorganisaties. De Jaarrond Tuintelling probeert om de slechtst onderzochte natuurgebieden van Nederland (tuinen!) beter in beeld te krijgen door met zoveel mogelijk mensen het hele jaar door te tellen. Wat leeft daar? Hoe gaat het met die soorten? Welke ontwikkelingen zijn er in de tuinnatuur te zien? Door mee te doen aan de Jaarrond Tuintelling helpt u op een leuke manier met het verzamelen van deze kennis.

Meer informatie

Tekst: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto’s: Jinze Noordijk (leadfoto: muurkaardespin)