Alsophila aceraria. Najaarsboomspanner

Natuurjournaal 21 november 2020

Nature Today
21-NOV-2020 - Sneeuwgors overwintert in Nederland, najaarsboomspanner vliegt.

Geen zangvogel broedt zo noordelijk als de sneeuwgors. Deze soort broedt tot vlak onder de Noordpool. Elk jaar maakt dit kleine vogeltje een lange tocht naar het zuiden. Hij overwintert onder andere in Nederland. Deze tijd van het jaar is dé tijd om de sneeuwgors hier te zien. Sneeuwgorzen bevinden zich met name aan de kust, waar ze zoeken naar zaden. De meeste sneeuwgorzen die je in Nederland kunt zien, zijn vrouwtjes. De mannetjes blijven dichter bij hun broedgebieden, om als eerste de beste nestplekken te kunnen bemachtigen. Je kunt de sneeuwgors herkennen aan de witte vlekken op de vleugels. Let er eens op bij een bezoekje aan de kust.

Sneeuwgors

De najaarsboomspanner is een nachtvlinder die nu vliegt en nog blijft vliegen tot half december. De kans dat je hem tegenkomt, is niet zo groot: het is een zeer zeldzame soort in Nederland, die slechts af en toe wordt waargenomen. Vrouwtjes verschillen behoorlijk van mannetjes: het vrouwtje van de najaarsboomspanner heeft namelijk geen vleugels, en kan dus niet vliegen.

Over precies een week vindt de Landelijke Dag van Sovon plaats. Dit is dé dag voor actieve vogelaars van Nederland. Er zullen onder andere lezingen worden gehouden over akker- en weidevogels, exoten in Nederland, onderzoek aan visetende vogels en de resultaten van vijf jaar tellen in tuinen. De dag vindt online plaats en is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Peter Gergely, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga