Sneeuwgors

Natuurjournaal 8 maart 2021

Nature Today
8-MRT-2021 - Sneeuwgors op trektocht, grutto arriveert.

De zangvogel die het meest noordelijk broedt, verlaat nu ons land om een lange reis te maken: hij vliegt helemaal tot onder de Noordpool! Daar begint een drukke tijd. De sneeuwgors moet broeden, ruien, en vet opbouwen om weer terug te vliegen, in zo’n tien weken tijd. Om goed voorbereid te zijn op de reis en deze intense weken, heeft hij zich afgelopen winter rond gegeten aan zaden. Als een dik bolletje verlaat hij Nederland: wel 22 procent van zijn lichaamsgewicht bestaat uit vet!

De overwinterende vogels verlaten ons land, maar daar komt tegenover dat soorten uit het zuiden weer terugkomen. Er is dus altijd wel wat te zien als je naar buiten gaat! Ook de grutto komt nu terug. Grutto’s die de lange tocht uit Afrika hebben overleefd, scholen nu samen bij ondiepe plassen en plasdrasweilanden. Hier zoeken ze een partner tussen de beschikbare soortgenoten. Tijdens de balts, die nu plaatsvindt, laten ze indrukwekkende vluchten zien. Als je die zelf wil zien, maak je de grootste kans in Friesland, Noord- en Zuid-Holland: dat is waar de meeste Nederlandse grutto’s zich bevinden.

Baltsende grutto's

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga