Distelvlinders zijn vrij groot, let op de zwarte driehoek met witte stippen

Natuurjournaal 24 november 2021

Nature Today
24-NOV-2021 - Distelvlinder in het zuiden, sneeuwgors in het land.

De distelvlinder is één van de vlinders die als vlinder de winter doorbrengt. Waar bijvoorbeeld de citroenvlinder en de dagpauwoog wegkruipen in een donker hoekje, overwintert de distelvlinder wel als vlinder, maar niet in Nederland. Voor deze soort is het in ons land te koud. Nee, de distelvlinder zoekt het geluk zuidelijker. Distelvlinders die deze zomer in Nederland geboren zijn, brengen de winter door in Zuid-Europa. Daar planten ze zich in het voorjaar voort. Die nieuwe generatie vlinders zal in de lente en zomer weer naar Nederland komen, maar zover is het nu nog lang niet.

De sneeuwgors is een bijzonder vogeltje. Geen vogel broedt zo noordelijk als deze soort, helemaal tot onder de Noordpool! Oktober en november zijn de beste maanden om sneeuwgorzen te zien, want die overwinteren nu in Nederland. Met name langs de kust is er een goede kans om sneeuwgorzen te zien. Hier scharrelen ze rond, op zoek naar zaden. Het zijn meestal vrouwtjes die hier overwinteren, mannetjes blijven dichter bij hun broedgebied. Zo kunnen ze, zodra sneeuw en ijs gesmolten zijn, direct het beste territorium bemachtigen om te broeden. Sneeuwgorzen vallen in vlucht op door de witte vlekken op hun vleugels. Houd de komende tijd je ogen open tijdens een bezoekje aan de kust.

Sneeuwgors

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Henk Bosma, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga