IJsvogel

Natuurjournaal 29 december 2020

Nature Today
29-DEC-2020 - IJsvogel houdt niet van ijs; libellensoort is nog steeds te zien!

Als er een vogel is die niet van ijs houdt, is het ironisch genoeg wel de ijsvogel. Flinke vorst zorgt er namelijk voor dat hij geen vis meer kan vangen. Als hij niet eet, nemen zijn vetreserves af. Dan kan hij niet meer warm blijven en zijn veren niet meer waterafstotend houden. Gelukkig voor de ijsvogel zijn de afgelopen winters mild geweest. Het gaat nu best goed met de ijsvogel in Nederland, maar één strenge winter kan weer voor een afname in het aantal ijsvogels zorgen.

De ijsvogel heeft misschien niet zo’n toepasselijke naam; de noordse winterjuffer heeft die juist wel. Dit is een van de weinige libellen die ook in de winter nog te zien zijn. Ze kunnen wel tien maanden oud worden, erg oud voor een libel. De kans dat je deze libel ziet, is helaas niet heel groot: ze komen alleen voor in het gebied rond de Weerribben, in Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Drenthe.

Noordse winterjuffer

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Ryszard, Flickr