Das. Meles meles

Natuurjournaal 8 januari 2021

Nature Today
8-JAN-2021 - Houtsnip overwintert in Nederland, das is drachtig.

Houtsnippen die in Nederland broeden, zijn vertrokken naar de Britse Eilanden en Zuidwest-Europa. Zo wordt tenminste vermoed, maar deze mysterieuze vogel is moeilijk waar te nemen. Er overwinteren nu in ieder geval houtsnippen uit Noord- en Oost-Europa in Nederland. Wanneer het (lang) vriest, trekken ze naar de Waddeneilanden en de westkust. Hier kunnen ze dan in relatief grote aantallen verblijven. Je zult de houtsnippen niet snel zien, want deze bosvogels zijn bijzonder goed gecamoufleerd.

Houtsnip

Als je aan grote landroofdieren in Nederland denkt, denk je misschien niet zo snel aan de das. Toch kan deze marterachtige wel tachtig centimeter worden. Het is daarmee een van de grootste roofdieren van het land. Op dit moment zijn dassenvrouwtjes drachtig. In februari of maart verwachten ze hun jongen. Hoewel de echte draagtijd maar zeven weken duurt, kan het zijn dat het vrouwtje al in de zomer is bevrucht. De bevruchte eicel blijft dan ‘wachten’ met innestelen tot eind december of begin januari.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jason Thompson, Flickr