Alopochen aegyptiaca. Nijlgans

Natuurjournaal 27 maart 2021

Nature Today
27-MRT-2021 - Nijlgans begint met broeden, geelsterren bloeien.

De nijlgans is een opvallende gans die je overal kunt tegenkomen. Honderd jaar geleden kwam de soort nog niet voor in Nederland, maar in de jaren zestig ontsnapten siervogels. Deze breidden zich uit en nu zijn er heel veel nijlganzen in het land. De nijlgans begint rond deze tijd van het jaar met broeden. Hij broedt graag bij water in de buurt en gebruikt regelmatig oude nesten van ooievaars en blauwe reigers. Dieper in het bos herbruikt hij ook nesten van haviken en buizerds. De nijlgans woont vaak in parken. Kijk eens of er bij jou in de buurt een koppel aan het broeden is! Kom niet te dichtbij, want pa en ma nijlgans verdedigen hun nest fanatiek tegen indringers.

Akkergeelster

Langs de IJssel, de Rijn en in Zuid-Limburg kun je nu de akkergeelster zien bloeien. De bloem van deze plant is inderdaad een gele ster, maar hij groeit niet alleen op akkers. Ook langs paden, onder struiken en heggen, op landgoederen en in oude tuinen kun je deze soort tegenkomen. Het is een typische voorjaarsplant die tot in mei nog bloeit. Soms komt de soort op dezelfde plaats voor als de weidegeelster. Deze is helderder geel en de bloem sluit zich als het slecht weer is. De akkergeelster blijft open, weer of geen weer.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ab H. Baas, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga