Putter

Natuurjournaal 23 mei 2021

Nature Today
23-MEI-2021 - Putter voert jongen, smaragdlibel vliegt.

Putters hebben een vrij lange broedtijd: ze broeden van april tot augustus. Het nest bouwen ze in laag struikgewas, vaak met materiaal dat ze stelen van vinken die in de buurt broeden. Nadat de jongen zijn uitgevlogen, worden ze nog een tijdje door hun ouders gevoerd. Volwassen putters zijn opvallend mooie vogels, met hun gele vleugels en rode maskers. Jonge putters zijn daarentegen niet echt schoonheden. Ze hebben niet gelijk het rode gezicht en de felle gele kleuren. Die mooie kleuren komen met de tijd. Kijk eens of je putters hun jongen ziet voeren en let op het verschil tussen ouder en kind.

In een groot deel van Nederland kun je nu mooie metaalgroene libellen zien vliegen. Hoewel er meer libellen met een metaalgroene glans zijn, is de kans aanwezig dat het om smaragdlibellen gaat. Mei is namelijk de maand waarin de meeste larven van deze soort uitsluipen. De libellen vliegen rond om te jagen en een partner te zoeken. Smaragdlibellen vliegen vaak heen en weer boven bospaden en langs bosranden. Geslachtsrijpe mannen kunnen eindeloos rondvliegen boven water, klaar om een concurrent te verjagen of een vrouwtje te grijpen. Daarbij hangen ze vaak stil. Dat is een mooi moment om hun opvallende groene ogen te bewonderen.

Smaragdlibel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Frits Bink, Saxifraga