Gelderse roos Saxifraga

Natuurjournaal 4 juli 2021

Nature Today
4-JUL-2021 - Gelderse roos heeft vruchten, kleine ijsvogelvlinder vliegt.

Gelderse roos is een plant met een korte bloeiperiode. In juni bloeide de soort, maar inmiddels zijn de (meeste) bloemen al weg. Ze maken plaats voor glanzend rode bessen. Die zien er misschien lekker uit, maar ze zijn niet eetbaar. Ook dieren vinden ze eigenlijk niet zo lekker. Pas als het heeft gevroren eten lijsters en pestvogels (als die er zijn) de bessen op. Tot die tijd kunnen we de Gelderse roos dus nog makkelijk herkennen aan de vruchten. Woon je in Friesland, Groningen of Holland, in een gebied met veel vette klei? Dan is de kans dat je Gelderse roos ziet niet zo groot. Deze soort groeit namelijk niet op kleigrond.

Kleine ijsvogelvlinder

In Twente en de Achterhoek kun je nu de kleine ijsvogelvlinder zien vliegen. Deze vlinder bevindt zich het liefst hoog in bomen. ‘s Ochtends vroeg is de beste tijd om de kleine ijsvogelvlinder te zien, want dan komt hij naar beneden om te drinken van mest, rottend fruit of vocht van de grond. In de jaren negentig is deze soort enorm achteruitgegaan. Sindsdien herstelt hij zich, maar de kleine ijsvogelvlinder blijft zeldzaam. Door goed natuurbeheer is er nu een stabiele populatie in Twente en de Achterhoek. Wie weet wat de komende jaren gaan brengen voor de rest van het land?

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga