Rangers van Team Lioness op patrouille in Amboseli, Kenia

World Ranger Day: aandacht voor de helden in de frontlinie

Stichting IFAW
31-JUL-2021 - Vandaag is het World Ranger Day, een dag om waardering te uiten voor wildlife rangers wereldwijd. Je moet sterk in je schoenen staan als IFAW Wildlife Ranger. Deze dappere mannen en vrouwen staan in de frontlinie om wilde dieren te beschermen. Tegelijkertijd slaan ze een brug voor gendergelijkheid, genereren ze duurzame inkomsten en zetten ze systemen op om bedreigde populaties in stand te houden.

World Ranger Day

Deze World Ranger Day vraagt IFAW aandacht voor de voortdurende inzet van rangers over de hele wereld. Elke dag weer geven zij zich voor de bescherming van wilde dieren en hun leefomgeving. Geef ze een blijk van waardering door op social media te delen hoe jij #RangerStrongFor wilde dieren bent en voor de mensen die alles op alles zetten om de dieren te beschermen. In onderstaande film zie je de vrouwelijke rangers in actie terwijl ze helpen om iconische wilde dieren in Kenia te beschermen en tegelijkertijd het glazen plafond doorbreken.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Team Lioness: vrouwelijke rangers beschermen wildlife in Afrika (Bron: IFAW) 

Team Lioness

Team Lioness is een van Kenia's eerste teams van wildlife rangers met uitsluitend vrouwen. Als 'Community Wildlife Rangers' (CWR) helpen deze vrouwen bij het beschermen van zo'n 60.000 hectare land van traditionele Masai-gemeenschappen, waaronder National Park Amboseli in Kenia. Stroperij is de doodsoorzaak van drie op de vijf Afrikaanse olifanten. De uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd zijn complex en vereisen onmiddellijk handelen. Wildlife rangers beschikken over de volharding die nodig is om criminele netwerken op te rollen met behulp van technologieën en antiterrorisme-tactieken om informatie over hotspots van stropers te verzamelen, analyseren en verspreiden. 

COVID-19 bracht nieuwe uitdagingen met zich mee voor IFAW's Wildlife Rangers. In deze moeilijke tijd werden deze onmisbare rangers in quarantaine gezet, gescheiden van hun families. De daling van het toerisme heeft geleid tot minder inkomsten, waardoor in veel regio's het stropen en andere illegale activiteiten weer toenemen. Onze rangers blijven in de frontlinie staan en vervullen hiermee een cruciale rol bij het beschermen van de meest iconische wilde dieren van Afrika.

Wildlife rangers worden geselecteerd op basis van hun integriteit, mentale weerbaarheid en fysieke kracht. Het werk vereist intelligentie om de volgende stap van een stroper te kunnen voorspellen en voorkomen, en doorzettingsvermogen om het fysiek aan te kunnen. Elk moment kun je een melding krijgen over stropers die een beschermd park binnendringen. Rangerteams moeten altijd klaarstaan en zijn vaak dagen weg van hun kamp om stropers op te sporen en te stoppen. 

Samenwerking

Toen IFAW zag dat de gebruikelijke manieren om olifantenstropers te stoppen niet werkten, probeerden we iets nieuws. We verbonden mensen die nog nooit eerder met elkaar hadden samengewerkt. Nu werken IFAW Wildlife Rangers samen met militaire inlichtingenofficieren, lokale bewoners en wetshandhavers, en vormen gezamenlijk het snelle responsnetwerk tenBoma. Het netwerk is genoemd naar een Oost-Afrikaans gezegde dat een gemeenschap veiliger wordt als tien huizen zich verenigen om op elkaar te letten. Sinds de oprichting zijn er 1.700 olifanten bij gekomen in de Tsavo Conservation Area in Kenia.  

IFAW Wildlife Rangers zijn helden die iconische soorten redden. Laat deze World Ranger Day zien dat je de inzet van onze rangers waardeert. Volg de hashtag #RangerStrongFor op sociale media om te zien wat je kunt doen.

Tekst en film: IFAW (International Fund for Animal Welfare)
Foto: Patrick Sayialel, IFAW