Bont zandoogje

Natuurjournaal 24 augustus 2021

Nature Today
24-AUG-2021 - Bont zandoogjes in de tuin, engelse alant bloeit.

Als je een braam(struik) in de tuin hebt, kan je nu waarschijnlijk genieten van het zoete zomerfruit. Blijf de volgende keer dat je bramen plukt even staan om te kijken. Niet alleen mensen houden van de vruchten, sommige vlinders zijn er ook dol op. Het bont zandoogje bijvoorbeeld. Deze vlinder kun je makkelijk zien snoepen van bramen. De soort is de laatste jaren steeds vaker te zien in Nederland en bezoekt ook regelmatig tuinen. Als je zelf geen braam in de tuin hebt is dat overigens geen probleem; het bont zandoogje is vaak ook te vinden in bossen en langs bosranden.

In uiterwaarden en langs onze rivieren kun je nu vrij grote gele bloemen zien bloeien. De engelse alant is een typische nazomerbloeier, die pas in augustus en september bloeit. De zaden van engelse alant zijn niet erg vruchtbaar en komen slecht uit. Voor verspreiding is de soort afhankelijk van rivieren, die wortelfragmenten met zich mee dragen en zo verspreiden. Daarom kun je engelse alant vrijwel niet vinden op andere locaties. Waar de naam van de plant vandaan komt is niet duidelijk; hoewel de soort verspreid door Europa voorkomt, komt deze juist niet in Engeland voor!

Engelse alant

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Rob Felix, Saxifraga