Zwarte ooievaar

Natuurjournaal 25 augustus 2021

Nature Today
25-AUG-2021 - Kans op zwarte ooievaar en blauw weeskind.

De zwarte ooievaar is in Nederland geen broedvogel. Toch zijn ze nu hier en daar in het land te vinden, want hun trek is begonnen. Augustus is de ideale maand om zwarte ooievaars te spotten; misschien heb je er zelfs al wel een gezien. In principe kunnen ze in heel Nederland voorkomen, maar ze worden iets vaker gezien in Oost-Nederland. Jonge zwarte ooievaars zijn vaak goed te benaderen. Ze zijn nog niet bang voor mensen en blijven lang staan. Kijk ook eens goed naar groepen witte ooievaars, daar zitten soms zwarte ooievaars tussen. Als ze staan is het verschil onmiskenbaar. Zwarte ooievaars zijn deels wit van onder, dus in de vlucht moet je iets beter kijken. Dan kun je duidelijk zien dat zwarte ooievaars een zwarte hals hebben. Witte ooievaars hebben dat niet.

Een andere doortrekker die nu te zien is, is het blauw weeskind. Deze trekvlinder is nog een stuk zeldzamer dan de zwarte ooievaar, maar ook erg mooi om te zien. Het blauw weeskind wordt het meest gezien in Noord- en Zuid-Holland en in Zuid-Limburg. De grootste kans om er een te zien is door te stropen; het smeren van een zoet mengsel op een boom, en dan te kijken welke vlinders dat aantrekt. Op de website van De Vlinderstichting is meer informatie te vinden over stropen. Wie weet heb je geluk en komt er een blauw weeskind op je stroop!

Blauw weeskind

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Peter Gergely, Saxifraga