reuzenbovist  IVN

Natuurjournaal 24 oktober 2021

Nature Today
24-OKT-2021 - Witte voetballen in de wei en kleurrijke nachtvlinders vliegen.

Momenteel is de kans groot dat je her en der een grote verdwaalde witte bal in een sappig weiland of een berm ziet liggen. Dat is een reuzenbovist, één van de grootste paddenstoelen die je in Nederland kan vinden. Ze kunnen zo groot worden als een flinke voetbal en liggen direct op de grond. Deze zwam behoort tot de buikzwammen, dat wil zeggen dat de sporen in de zwam zitten. Als ze spierwit zijn is er nog niets aan de hand. Als de sporen rijp zijn worden de voetballen bruin, ontstaan er scheuren in en komen de sporen vrij. Trap er dan maar niet tegenaan, want je verdwijnt in een wolk van miljarden sporen! Laten liggen en genieten dus van deze wonderlijke paddenstoelen.

Diana-uil

In september en oktober vliegt een prachtige en opvallende nachtvlinder: de diana-uil. Met name in Midden- en Noord-Nederland heb je de kans om deze vlinder te zien. Het is een zeldzame soort, maar de laatste jaren wordt hij wel vaker waargenomen. Als je de diana-uil eenmaal hebt gezien, vergeet je hem niet snel: de opvallende frisgroene kleur, het gestreepte patroon en de grootte maken de vlinder onmiskenbaar. Ze komen onder andere af op overrijpe bramen en bloeiende klimop, dus daar kun je beginnen met zoeken. Oktober is bijna afgelopen, dus wees er snel bij als je deze mooie vlinder nog wil spotten!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Ilia Ustyantsev, Flickr