Roodborst Saxifraga

Natuurjournaal 5 november 2021

Nature Today
5-NOV-2021 - Knetterende roodborsten en huilende paddenstoelen.

Nu de tjiftjaffen alweer grotendeels zijn doorgetrokken en je ze nog maar amper hoort, zijn het nu de uit het noorden afkomstige roodborsten die hun (tijdelijke) voedselterritorium opeisen. Je hoort ze nu in de bossen en tuinen zingen, men zegt dat het klinkt als een kabbelend beekje. De roodborsten die hun territorium met een scala aan geluiden fel verdedigen, hoor je echter vooral ook tikken, knisperen en knetteren. Een roodborst kan soms wel dertien jaar oud kan worden. Toch zal de roodborst die jij volgend jaar ‘weer’ in je tuin aantreft waarschijnlijk een andere zijn dan die van dit jaar. De meeste worden namelijk niet ouder dan een jaar of twee, drie.

Guttatiedruppels

Sommige paddenstoelen kunnen ‘huilen’. Onder andere de verschillende soorten tonderzwammen staan erom bekend dat ze wel eens teveel vocht opnemen uit het organisme (een boom) waar ze op groeien. Dat zal natuurlijk vooral gebeuren als het een keer goed geregend heeft. Dat vocht moeten ze weer kwijt en dat doen ze door het water eruit te persen. Zo ontstaan er prachtige druppels aan de zijkant en de onderkant van de paddenstoel, ook wel guttatie genoemd. De ‘tranen’ zijn vaak doorzichtig, maar kunnen ook geel, oranje of rood zijn. Houd de verse tonderzwammen maar eens in de gaten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Mike Hirschler