De grote wolbij, Anthidium manicatum

Nationale Bijentelling wint de NWO Communication Initiative Award 2021

IVN, LandschappenNL, Naturalis Biodiversity Center, Natuur en Milieu
4-DEC-2021 - De Nationale Bijentelling is uitgeroepen tot winnaar van de NWO Communication Initiative Award 2021. De jury roemt het initiatief om de innovatieve wijze waarop het een breder publiek bereikt, en noemt het project ‘een toonvoorbeeld van citizen science’. De Nationale Bijentelling deelt de prijs met KlimaatHelpdesk.

Van 29 november tot en met 3 december reikte het NWO-domein Exacte- en Natuurwetenschappen (ENW) vijf bijzondere wetenschappelijke prijzen uit. Eén daarvan is de Communication Initiative Award. De prijs beloont wetenschappers voor hun inzet en de wijze waarop ze anderen inspireren op het gebied van wetenschapscommunicatie. De Nationale Bijentelling ontvangt als winnaar een bedrag van € 10.000, bedoeld voor communicatieactiviteiten.

Biodiversiteitscrisis in de huiskamer

De Nationale Bijentelling is een initiatief van bijenexperts Prof. Dr. Koos Biesmeijer en Dr. Ing. Vincent Kalkman, beiden verbonden aan Naturalis. Bij het jaarlijkse evenement kan iedereen in Nederland meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Een landelijke campagne maakt het brede publiek bewust van het belang van de wilde bijen voor ons voedsel, en zet jong en oud aan het werk om een half uur lang de verschillende soorten bijen te tellen in de eigen tuin. Volgens de jury brengen de onderzoekers op deze manier een belangrijk en urgent onderwerp, de biodiversiteitscrisis, direct de huiskamers van alle Nederlanders in. 

Tijdens de Bijentelling in 2021 telden een recordaantal mensen mee: ruim 11.000. Bij elkaar telden ze meer dan 200.000 bijen en zweefvliegen De jury is lovend over het gemak waarmee deelnemers mee kunnen doen aan het onderzoek. “Met dit initiatief weten de onderzoekers een zeer breed en divers publiek te bereiken, dat kennis maakt met de wetenschap én de natuur. Daarnaast vergroten de onderzoekers niet alleen de betrokkenheid van de samenleving bij wetenschappelijk onderzoek, maar roepen ze ook op tot bescherming van de bij, en geven ze daar concrete handvatten voor”, aldus de NWO-jury. De jury ziet hierin een toonvoorbeeld van citizen science.

Nieuwe inzichten

De onderzoekers en het team van de Nationale Bijentelling zijn ongelofelijk trots op de prijs. Kalkman: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten, de Nationale Bijentelling maakt dat mogelijk. Het is prachtig om te zien dat onze inzet daarvoor op deze manier wordt gewaardeerd.” De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft de onderzoekers nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland. 

Het team heeft al ideeën om het gewonnen geldbedrag te gebruiken: “Dankzij de prijs kunnen we nog meer mensen bereiken. We gaan verkennen hoe we nog meer deelnemers en bepaalde groepen aan kunnen laten sluiten bij de telling, zoals scholen. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om bij te dragen aan de bescherming van wilde bijen”, aldus Biesmeijer. De Nationale Bijentelling 2022 vindt plaats in het weekend van 23 & 24 april. 

Over de Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek van Naturalis, LandschappenNL, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu dat wordt uitgevoerd door burgers. Het onderzoek geeft wetenschappers inzicht in de trends van bijenpopulaties in Nederland. Door meer te weten te komen over de stand van de bijen in ons land, kan de bij beter worden beschermd. De bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. 

Meer informatie

  • Kijk voor meer informatie over de winnaars van de NWO-prijzen op NWO.nl
  • Wil je meer weten over de Nationale Bijentelling? Ga dan naar Nationalebijentelling.nl.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Jochem Kühnen; Marten van Dijl