Roodgatje

Hebben de wilde bijen een tik van de late nachtvorst gehad?

IVN, LandschappenNL, Naturalis Biodiversity Center, Natuur en Milieu
5-APR-2023 - Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen voor de Nationale Bijentelling. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. De bijen-experts hopen dankzij de tellingen erachter te komen hoe de bijen de zachte winter en late vorst hebben overleefd.

Dit jaar is de zesde editie van de populaire tuintelling. Niet alleen leuk voor families, natuurliefhebbers en tuineigenaren om aan mee te doen, ook ontzettend belangrijk. De helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen, is namelijk bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd, en gaat er veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoorten.

Wat doet de vrieskou?

“Iedereen die meetelt tijdens de Nationale Bijentelling draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de hoeveelheid bijen en zweefvliegen in ons land, en in de toe- en afname van bijensoorten. Hoe meer tellers, hoe beter. Zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

Dit jaar is dat misschien wel extra belangrijk, want bijen-experts willen graag weten hoe de bijen de zachte winter en late vorst hebben overleefd. Biesmeijer legt uit waarom: “Het zachte winterweer heeft hommelkoninginnen en andere bestuivers waarschijnlijk al vroeg uit hun winterslaap gewekt. Eenmaal actief moet er wel voedsel gevonden worden en dat is in de vrieskou niet eenvoudig.”

Veel kruidachtige planten zijn misschien doodgevroren door de vorst. Biesmeijer: “Dat is normaal, maar daarmee zijn die bloemen voorlopig niet beschikbaar voor de bijen. En dat terwijl bijen een essentiële rol spelen in ons voedselsysteem.” De bijen-expert is daarom benieuwd of dit terug te zien is in de hoeveelheid en de soorten bijen die worden geteld door alle deelnemers.

Elke telling telt

Wie de bijen wilt helpen, kan dat doen door op 15 of 16 april één keer een half uurtje de bijen in je tuin of op je balkon te tellen. Meedoen is gemakkelijk gemaakt, ook als je weinig of geen kennis van bijen hebt. Op de website Nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een gratis bijengidsje. Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen die medio april rondvliegen.

Tellen kan direct in de tuin met een smartphone of tablet. Wie zich via de website nu alvast hier inschrijft, ontvangt teltips en bijenweetjes. Zo ga je in het weekend van 15 en 16 april goed voorbereid de tuin in.

Nationale Bijentelling

De zesde Nationale Bijentelling wordt georganiseerd door Naturalis Biodiversity Center, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl en met de steun van Landschappen NL, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. Het doel is om zoveel mogelijk over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Meer info

  • Op Nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje. Meld je alvast aan voor de Bijentelling en ontvang teltips en bijenweetjes, zodat je goed voorbereid bent voor de telling.

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto: Marit Moerman (leadfoto: roodgatje)