Lepus europaeus. Haas

Natuurjournaal 4 februari 2022

Nature Today
4-FEB-2022 - Haas zoekt partner en krakeend goed te zien.

De paartijd van de haas is begonnen. Deze wordt ook wel de rammeltijd genoemd. Hazen rennen achter elkaar aan door velden en weilanden. Vaak worden vrouwtjes achternagezeten door meerdere mannetjes, die allemaal met haar willen paren. Mannen vechten met elkaar om te bepalen wie de sterkste is, maar de vrouwtjes zijn ook geen lieverdjes: zij slaan gerust van zich af als ze niet gediend zijn van een mannetje. Vechtende hazen staan rechtop tegenover elkaar als boksers en delen flinke klappen uit. Alle onderdelen van de rammeltijd zijn interessant om naar te kijken, dus houd de haas de komende tijd goed in de gaten.

Krakeenden

De krakeend is zo'n soort die op het eerste gezicht niet zo opvalt. Wanneer je erop gaat letten, valt het je echter misschien op dat je deze eend op veel plaatsen kunt zien. Het gaat erg goed met de krakeend in Nederland, het aantal krakeenden is de laatste twintig jaar behoorlijk toegenomen. Op sommige plaatsen is deze soort zelfs algemener dan de wilde eend, waar hij familie van is. Mannetjes zijn te herkennen aan hun bruine kop en grijze lichaam. Vrouwtjes lijken behoorlijk op die van de wilde eend, maar zijn te onderscheiden aan de witte vlek in de vleugel, de zogenaamde spiegel. Deze spiegel is bij vrouwtjes van de wilde eend blauw. Kijk eens of je in de buurt ook krakeenden kunt zien.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga