Blauw-gele ara (Ara ararauna) met palmvruchten

Natuurjournaal 15 maart 2022

Nature Today
15-MRT-2022 - Klimopereprijs bloeit en steeds meer vleermuizen komen tevoorschijn.

Klimopereprijs is een klein, wat onopvallend plantje. Toch is het de komende tijd leuk om eens te kijken of je het ziet staan, want het staat in bloei. De kleine tere bloemen zijn mooi blauw of lila, met een wit hart. Klimopereprijs is een algemene soort die in de meeste delen van Nederland wel te vinden is. Als je erop gaat letten, zal je merken dat je het steeds vaker gaat zien. De naam van het plantje is te danken aan de bladeren, die de vorm hebben van klimopblad. Wil je nog meer leuke feitjes weten over deze soort? Kijk dan eens in dit natuurbericht. Dan kan je daarna gelijk je waarnemingen doorgeven voor het stoepplantjesonderzoek!

Langs de Maas in Nijmegen zijn volgens de Nature Today-app op dit moment ten minste zeven soorten vleermuizen te zien. Dit zijn de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, watervleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis en de meervleermuis. De laatvlieger is sinds 7 maart terug in de lijst, en daarmee inderdaad de laatste. Alle soorten zullen nu snel gaan stijgen in de lijsten. In Nijmegen is de laatvlieger binnen een maand in de top tien te verwachten. De gewone dwergvleermuis staat dan misschien wel op plek één. Dat betekent dat van alle zoogdieren in de buurt van Nijmegen, de kans het grootst is dat je de gewone dwergvleermuis ziet.

Rosse vleermuis

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij & Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Jaap Schelvis, Saxifraga