broeihoop

Slang in de hoop is hoop voor de slang: broeihopenseizoen 2022

Stichting RAVON
18-MRT-2022 - Het aanbreken van de lente betekent voor veel 'broeihoopwerkgroepen' het startsein van een nieuw broeihopenseizoen. Op tientallen plekken in het land leggen vrijwilligers speciale hopen aan waar de ringslang haar eieren in kan afzetten. Het succes van deze hopen, het aantal uitgekomen eitjes, wordt bijgehouden op Broeihopen.nl. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Dat kan!

Eitjes melden op Broeihopen.nl

In 2016 heeft RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de website Broeihopen.nl gelanceerd. Het doel is om broeihoopwerkgroepen te ondersteunen en hun kennis en gegevens centraal te bundelen op één website. Op deze website kunnen onder andere het aantal (uitgekomen) eieren worden doorgegeven.

Inmiddels maken tientallen werkgroepen, actief in alle provincies waar de ringslang (Natrix helvetica) voorkomt, gebruik van Broeihopen.nl. Sinds de oprichting van de website zijn er al ruim 200.000 eieren ingevoerd. De locaties van broeihopen op de website zijn altijd afgeschermd en alleen zichtbaar voor werkgroepleden die de account beheren. Heb je hulp nodig bij het invoeren van de gegevens of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met landelijk coördinator Tariq Stark.  

Pasgeboren ringslang

Leuke waarneming: wij horen het graag!

Het onderhouden van broeihopen levert mooie waarnemingen en verhalen op. Heb jij een leuk verhaal, bijzondere waarneming of zou je iets anders willen delen over jullie werkgroep, meld het ons! Wellicht komt jouw verhaal op Broeihopen.nl of in de RAVON nieuwsbrief Schubben en Slijm.

Aantal gevonden ringslangeieren in broeihopen per jaar

Ontdek de website!

Broeihoopwerkgroepen in NederlandOp Broeihopen.nl is er nog veel meer mogelijk dan alleen gegevens invoeren. Op de startpagina is de kaartmodule in te zien. Hier vind je de globale locatie en contactgegevens van alle aangesloten werkgroepen. Interesse om mee te helpen? Hier vind je de contactgegevens van een broeihoop bij jou in de buurt. Al lid van een werkgroep? Het kan erg nuttig en leuk zijn contact te leggen met andere werkgroepen en in goed overleg eens bij elkaar in de keuken te kijken. De ervaring leert dat er veel van elkaar te leren valt. Op de website is tevens praktische informatie over de ecologie van de ringslang, het nut van broeihopen en de aanleg hiervan te vinden.

Nog niet aangesloten werkgroepen: meld je aan

Graag roepen wij reeds actieve broeihoopwerkgroepen die nog niet zijn aangesloten bij Broeihopen.nl op om dit te doen. Aanmelden kan hier. Aspirant werkgroepen helpen wij ook graag. Deze groepen kunnen zich tevens aanmelden via de website of via de landelijk coördinator. Heb je informatie nodig ter oriëntatie? Hiervoor hebben wij twee brochures ontwikkeld: brochure 1 (pdf: 4,1 MB) en brochure 2 (387 KB). Deze brochures kunnen ook via de post opgestuurd worden.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds

Tekst: Tariq Stark, Ingo Janssen en Kaat Willemse, RAVON
Foto's: Jelger Herder (leadfoto); Warren Photographic
Figuren: Broeihopen.nl