Groep jonge wilde hengsten

Nature on Tour: zes nooit eerder vertoonde natuurfilms

WWF Nederland
28-MRT-2022 - Pathé, Wereld Natuur Fonds en M&N Media Group slaan de handen ineen en presenteren in april de eerste editie van de Nature on Tour-maand met zes bijzondere, nooit eerder vertoonde natuurfilms. Van Antarctica tot Peru tot de nog onbekende, maar buitengewoon rijke, Nederlandse onderwaternatuur.

De Nature on Tour-maand gaat op zaterdag 2 april en zondag 3 april van start met de vertoning van de zes nieuwe natuurfilms in 23 Pathé-bioscopen door het hele land. Daarna zijn deze prachtige films nog de hele maand april in de Pathé-bioscopen te zien.

Sounds of the South

A musician’s birding journey to Antarctica

De liefde van de Nederlandse muzikant Ruben Hein voor de natuur en wilde dieren heeft altijd centraal gestaan in zijn creativiteit. Maar toen hij besloot om Antarctica en het sub-Antarctische gebied te bezoeken, enkele van de wildste gebieden op aarde, kon hij niet weten hoe diep de ervaring hem zou raken. Tegenwoordig brengen we het grootste deel van onze tijd door achter een laptop of ander scherm, en raken we het contact met de wereld om ons heen soms kwijt. Wat doet dit met ons en tegen welke prijs? Hoe vaak krijgen we echt de kans om los te breken?

Nederland Onder Water

Duik in onze ongekende natuur

Nederland en water: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze molens, gemalen, polders en dijken zijn wereldberoemd bij toeristen. We zijn omgeven door water in een boeiend landschap van sloten, vaarten, kanalen, plassen, meren en rivieren. We adviseren de hele wereld over management van water. Maar wat weten we nu eigenlijk van de bewoners onder de waterspiegel? Nog geen dertig jaar geleden was het ondenkbaar om een onderwaterfilm te maken in Nederland. In het vervuilde troebele water was niks te zien en een groot deel van ons water was levenloos. De ergste vervuiling is inmiddels achter de rug. Zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug, schoon water bruist weer van het leven. Het tij lijkt te keren voor de onderwaternatuur. Daar mogen we trots op zijn! In deze prachtige natuurfilm zien we hoofdrolspelers die normaliter voor ons verborgen blijven onder water. We maken een ontdekkingsreis door rivieren, sloten en beken. Ontmoet verrassende onderwaterbewoners in een adembenemend mooie wereld. Kleine bewoners en grootse verhalen in een herkenbaar Nederlands decor.

Wild Horses

Een verhaal uit de Puszta

Ontmoet Dot, het wilde veulen! Dot is een Przewalski’s paard, en hoewel de oorsprong van deze bedreigde diersoort in Mongolië ligt, leeft Dot in het hart van Europa, op de grasvlakten van Hongarije die de Puszta worden genoemd. 25 jaar geleden werd hier een groep paarden opnieuw geïntroduceerd. Inmiddels zijn deze paarden een onlosmakelijk onderdeel van dit magische land: tegenwoordig is dit een van ‘s werelds grootste kuddes wilde paarden, bestaande uit driehonderd dieren! Dit is hun verhaal.

Dark Green

Alone in the Amazon

In Dark Green volgen we natuurbeschermer en verhalenverteller Paul Rosolie tot diep in het oerwoud van de Amazone, waarbij hij zijn leven riskeert om meer te weten te komen over deze laatst overgebleven wildernis op aarde. Hij ontdekt een wereld van door de mens veroorzaakte vernietiging, waar de Trans Amazon-highway zich een monsterlijke weg door het oerwoud vreet. Paul denkt na over hoe dit onmisbare gebied gered kan worden.

Meadow Wild

Weiland, een paradijs naast de deur

De gevarieerde en veelzijdige bloemenweide – een paradijs, een hotspot van biodiversiteit vlak voor onze deur! Meadow Wild is een verkenning van deze kleurrijke habitat. Hoe komt het dat deze habitat alleen bestaat als hij regelmatig wordt vernietigd? Waarom maken zoveel dieren hun thuis in een weide die twee keer per jaar door machines wordt gemaaid? Kunnen we de weiden niet gewoon met rust laten, ze laten groeien, stoppen met kappen? Deze film geeft antwoord op al deze vragen en vertelt over de drastische achteruitgang van duikerweiden over de hele wereld. Door de moderne landbouw is deze habitat bijna verdwenen.

Magical Iceland

Oerkracht van de aarde

Vulkanische activiteit heeft IJslands ruige wildernis gevormd zoals nergens anders op aarde, zowel boven als onder water. Hoe overleven dieren op dit ruwe terrein? Wat is ervoor nodig om tussen gletsjers, woestijnen en vulkanen te leven? En hoe ga je om met water dat bijna kookt en tegelijkertijd bijna bevriest? Deze film geeft een uniek inzicht in de vele gezichten van IJslands bizarre landschappen, terwijl ze van kleur veranderen door de seizoenen heen. Dit is IJsland zoals je het nog nooit hebt gezien.

Meer informatie

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto: Attila Szilagyi (groep jonge wilde Przewalski-hengsten)