Cygnus olor. Knobbelzwaan

Natuurjournaal 2 april 2022

Nature Today
2-APR-2022 - Knobbelzwaan legt eieren en hondsdraf bloeit.

Leeft er een zwanenkoppel bij jou in de buurt? Dan heb je ze de afgelopen tijd vast druk in de weer gezien met het bouwen van een nest. Het broedseizoen is begonnen, en bij knobbelzwanen hoort daar een groot nest bij. Rond deze tijd legt het vrouwtje het eerste ei. In totaal kunnen dat er wel zeven worden. Vrouw knobbelzwaan broedt de eieren uit, terwijl man het nest fel verdedigt. Zo'n koppel zwanen is een prachtig gezicht, maar je kunt het best uit de buurt van het nest blijven en de dieren in alle rust laten broeden.

Hondsdraf

Hondsdraf is een van de meest algemene Nederlandse plantensoorten; hij staat zelfs in de top veertig van veelvoorkomende soorten. Het is geen grote plant, maar met zijn paarsblauwe bloemetjes valt hij toch op. Let er eens op, want de soort staat weer in bloei. Hondsdraf groeit ook algemeen in tuinen. Niet iedereen is daar even blij mee, want het kan nogal woekeren. Als je één van die mensen bent, zet dan eens thee van hondsdraf! De smaak heeft wel wat weg van munt. Zo heb je een lekker drankje en kom je van het teveel aan hondsdraf af. Te veel plukken is echter zonde, want die mooie bloemen zien er vrolijk uit en zijn goed voor een aantal bijensoorten.

Nu dagvlinders en libellen weer tevoorschijn komen, is het een mooie tijd om er extra over te leren. De Vlinderstichting organiseert 7 april een lezing over vlinders en libellen. Een uitgelezen kans om alles te leren over deze prachtige dieren!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga