Fitis  Saxifraga

Natuurjournaal 16 april 2022

Nature Today
16-APR-2022 - Luister naar de fitis en geniet van vliegende vlinders.

Nu veel bosvogels teruggekeerd zijn uit het verre zuiden, is het in onze bossen een gekwetter en gefluit van jewelste. Vooral tijdens een boswandeling in de vroege ochtend kun je de mooiste vogelgeluiden horen. Eén van de soorten die nu weer goed te horen is, is de fitis. Dit kleine vogeltje moet het niet van zijn uiterlijk hebben. Hij is klein, weinig opvallend en lijkt ook nog eens zo erg op de tjiftjaf dat je ze amper uit elkaar kunt houden. Maar wanneer de fitis begint met zingen, is hij ineens niet meer zo onopvallend. Zijn mooie zang is in heel Nederland te beluisteren, want het is een van de meest algemene broedvogels van het land.

Luister hier naar het geluid van de fitis (Bron: Timo Roeke)

Boomblauwtje

Veel vlinders vliegen vroeg deze lente, helemaal ten opzichte van vorig jaar. Misschien is het je al opgevallen dat er nu in de tuin of in het bos veel verschillende soorten vliegen. Ook in het landelijke overzicht in de Nature Today-app kom je nu verschillende vlindersoorten tegen. Als je in de app op jouw locatie kijkt, zie je een overzicht van soorten die nu bij jou in de buurt verwacht worden. Deze lokale vlindervoorspelling baseert zich op de Nationale Databank Flora en Fauna en De Vlinderstichting. Het was de afgelopen tijd warm en daar maken vlinders graag gebruik van. Hoe meer actieve vlinders van een soort verwacht worden, des te hoger de soort in de lokale soortenlijst staat. Zo staan het boomblauwtje en het groentje nu vrij hoog in de lijst van veel locaties. Alle reden om naar buiten te gaan en te ontdekken wat er nu in jouw omgeving vliegt, want de natuur blijft verrassen! Kijk voor je vertrek even in de Nature Today-app, want welke vlinders je tegen kunt komen verschilt per locatie.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Henk Bosma, Saxifraga
Geluidsfragment: Timo Roeke